A dán hatóságok egy héttel, augusztus 17-ig meghosszabbítják a Németországból vagy Svédországból beutazók fokozott ellenőrzését a korábbi Korán-égetéseknek a belbiztonságra gyakorolt negatív hatása miatt – jelentette be szerdán a dán igazságügyi minisztérium. Az országban augusztus 4-e óta tart a fokozott határellenőrzés a svéd és a német határátkelőhelyeken, belépéskor útlevelet vagy személyi igazolványt kötelesek felmutatni a beutazók a hatóságok kérésére.

Iranian worshippers burn a Sweden flag during a protest against Koran burning in the Swedish capital Stockholm, at the Imam Khomeini Grand Mosque after Tehran's Friday prayer ceremony, July 21, 2023. (Photo by Morteza Nikoubazl/NurPhoto) (Photo by Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A dán határőrök munkáját a rendőrség is segíti, a rendőrök határra vezénylése már múlt kedden megkezdődött. A legforgalmasabb német határállomásokon – Padborg, Krusa, Froslav – megerősített létszámmal folyt korábban is a határellenőrzés. A tárca tájékoztatása szerint a döntést a titkosszolgálat (PET) javaslata alapján hozták meg.

Az elmúlt időszak Korán-égetései hatással vannak a mostani biztonsági helyzetre

– árulta el a döntés hátteréről Peter Hummelgaard igazságügyminiszter. Hozzátette, hogy olyan súlyos a helyzet, hogy Dániának szigorított határellenőrzést kell végeznie az országot érő veszélyek elhárítására.

Iszlámellenes aktivisták Dániában és Svédországban is meggyalázták a Korán több példányát az elmúlt hónapokban, ami felháborodást és tiltakozáshullámot váltott ki a muszlim világban, és diplomáciai feszültséget okozott a két skandináv országgal. A Korán-égetéseket általában kis létszámú iszlámellenes csoportok követik el, elsősorban provokációként. A vallási könyvek elégetése a szólásszabadság része a két országban, ezért nem tilos. Ettől függetlenül mindkét kormány közölte, jogi megoldást keres a hasonló incidensek megakadályozására.

Dánia törvényt alkotna a Korán-égetések megakadályozására

Néhány személy erőszakos cselekedetei veszélybe sodorják Dániát – mondta a dán külügyminiszter az országban történt Korán-égetésekre utalva. Elmondta, hogy a kormány olyan jogi lépéseken dolgozik, amelyekkel felléphet az ilyen cselekedetek ellen. Bár sokan támadták Svédországot és Dániát, amiért hagyták, hogy tüntetők mecsetek előtt égessék el az iszlám szent könyvét, ha törvényileg korlátozzák ezeket a cselekményeket, az súlyosan károsíthatja a véleménynyilvánítás és a szólás szabadságát.