Közélet

Az orosz–ukrán háború 543. napja – friss hírek

Hat hónap múlva akár már a fronton lehetnek az F–16-osok.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a hét végén közölte, hogy megkezdődött a pilóták kiképzése az amerikai F–16-os vadászgépekre, de az még legalább hat hónapig vagy akár tovább is eltarthat.

Greek F16 During A Flying Demonstration At Athens Flying Week Airshow
Fotó: AFP

Az Egyesült Államok a héten egyezett bele, hogy Dánia és Hollandia F–16-osokat adjon át Ukrajnának, a kiképzési idő azonban minimum fél év – emlékeztetett a Kanal 23 tévécsatornának adott interjúban a tárcavezető. Ez azonban csak a pilótáké, azt még nem tudni, hogy mennyi időbe telik, míg a földi kiszolgáló személyzet is megtanulja a gépek karbantartását és javítását.

„Ezért az észszerű elvárás legalább hat hónap, de ne legyenek csalódottak, ha hosszabb lesz” – mondta Reznyikov, de nem árult el részleteket arról, hogy hol és mikor zajlik a kiképzés, amelynek része a technikai nyelvi képzés is, mivel a szokásos alapfokú angol nyelvtudás nem elegendő.

Korábban Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter és ügyvivő dán hivatali partnere, Troels Lund Poulsen azt mondta, hogy augusztusban indul Dániában az ukrán pilóták kiképzése, és egy kiképzőközpontot létesítenek Romániában is. „Remélhetőleg már jövő év elejére látunk majd eredményeket” – emelte ki akkor Poulsen.

Arra a héten Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője is figyelmeztetett, hogy hazája most 

ősszel és télen még nem lesz képes bevetni az F–16-osokat.

Amerikai tisztviselők szerint pedig a vadászgépek aligha jelentenek döntő változást a háborúban az orosz légvédelem és a légierő miatt.

Ugyancsak a háborúval kapcsolatos hír, hogy az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint a légvédelem vasárnap hajnalban megállított egy Moszkva felé tartó ukrán drót, amely lezuhant. Az incidensben senki sem sérült meg.

20:05

Dánia is vadászgépeket ad Ukrajnának

Dánia úgy döntött, hogy 19 darab F–16-os vadászgépet szállít Ukrajnába – jelentette be Mette Frederiksen dán miniszterelnök vasárnap, a dániai látogatáson tartózkodó Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón. 

Ön és honfitársai megmutatták nekünk, mi az igazi bátorság. Ezért mindenben támogatással tartozunk önöknek. A háború kezdete óta Dánia az önök oldalán áll, mert az ukránok szabadsága a mi szabadságunk is. Azt is tudjuk, hogy többre van szükségük, ezért ma bejelentjük, hogy 19 darab F–16-ost biztosítunk Ukrajnának

– mondta a dán kormányfő, akit az MTI idézett.

Frederiksen reményét fejezte ki, hogy más országok is csatlakoznak a nyugati vadászgépek Ukrajnába szállításához.

Reméljük, hogy a dán vadászgépek segítenek megvédeni az önök légterét, az ukrán népet, és segítenek visszaszerezni Ukrajnának azokat a területeket, amelyek jogosan hozzá tartoznak

– hangsúlyozta a dán miniszterelnök.

17:39

A pápa békekövete elégedetlen Európával

17:20

Ukrajna Hollandiától is kap F–16-osokat

Ukrajna amerikai gyártmányú F–16-os vadászgépeket kap Hollandiától – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a közösségi oldalain, miután tárgyalt Mark Rutte holland miniszterelnökkel.

„F–16-osok lesznek az ukrán légtérben. Áttörést jelentő megállapodás. Mától már vannak konkrétumok. Köszönöm, Hollandia, köszönöm, Mark!” – írta Zelenszkij. Az államfő a bejegyzéshez posztolt egy szelfit is Mark Rutte kormányfővel egy F–16-os előtt. Zelenszkij a megállapodást újabb lépésnek nevezte Ukrajna „légi pajzsának” megerősítésére.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter közben az ukrán 24-es hírtelevíziónak adott interjújában elmondta, hogy az ukrán pilóták, valamint mérnökök és technikusok kiképzése az F–16-os gépeken már megkezdődött, a kiképzés legalább hat hónapig tart. Arra nem tért ki, hol és mikor kezdődött el a kiképzés.

16:24

„Menő” tankok közös gyártásáról tárgyalt Svédországban az ukrán elnök

Ukrajna együttműködik Svédországgal „menő” gyalogsági harcjárművek gyártásában, amelyek segítenének a harctéren az orosz csapatok ellen – jelentette be vasárnap Volodimir Zelenszkij elnök.

A CV90-es néven is ismert Stridsfordon 90-esre utalt, amelyet két svéd gyártó, a Hagglunds és a Bofors fejlesztett ki; ma már mindkettő a BAE Systems konszern része. A harcjármű személyzete három fő, további 7-8 katonát képes szállítani és azok harcát támogatni.

A CV90-esek könnyű páncélozott harckocsik, amelyeket lánctalpakra szerelnek, és a Military Today című szaklap exportálásukkor jellemzően 30 mm-es vagy 35 mm-es ágyúkkal szerelik fel.

Bár az nem világos, hogy az ukrán hadsereg pontosan milyen modellt fog gyártani, a CV90-esek általában több mint 22 tonnát nyomnak, és szárazföldön valamivel kevesebb, mint óránként 72 kilométeres végsebességgel haladhatnak, míg a kétéltű harckocsik nyolcfős legénységnek adnak helyet, és nagyjából öt kilométert tesznek meg óránként.

16:21

Négy orosz régiót ért dróntámadás vasárnap

Oroszország állítása szerint ukrán drónok négy régió ellen indítottak támadást vasárnap, öt ember megsérült, és két moszkvai repülőtérről egy rövid időre át kellett irányítani a légi forgalmat.

Az Ukrajnával határos Kurszk, Rosztov és Belgorod régióból jelentettek sikertelen akciókat, míg az orosz védelmi tárca szerint egy drónt megsemmisítettek Moszkva közelében; a szerkezet a jelentés szerint egy lakatlan területen zuhant le. A drón miatt azonban egy időre leállították a gépek fogadását és indítását a vnukovói és a domogyedovói repülőtéren.

Kurszk régió kormányzója elmondta, hogy öt ember megsérült és tűz ütött ki, amikor egy drón eltalálta a város vasútállomásának épületét. A rosztovi kormányzó szerint náluk nem sérült meg senki, és anyagi kár sem keletkezett.

A védelmi tárca azt közölte, hogy a nap folyamán két külön dróntámadást hiúsítottak meg Belgorod régióban, amely az ukránok gyakori célpontja. A jelentés szerint 12 drónt semmisítettek meg, amelyek a város felé tartottak.

14:51

Hollandiában tárgyal az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közölte, hogy felesége kíséretében Hollandiába érkezett munkalátogatásra – jelentette az MTI. Az államfő közösségi oldalain azt írta, hogy Mark Rutte holland miniszterelnökkel érdemi tárgyalásokat készül folytatni. 

A legfontosabb téma F–16-os vadászgépek Ukrajnába szállítása lesz, hogy megvédjük népünket az orosz terrortól

– közölte Zelenszkij. Az ukrán elnök hozzátette, hogy a megbeszélései napirendjén szerepel még globális békecsúcs megszervezése és az orosz háborús bűntettek felelőseinek bíróság elé állítása. Az Egyesült Államok a héten hagyta jóvá, hogy Dánia és Hollandia F–16-os vadászgépeket küldjön Ukrajnának.

13:30

Kína boldogan veszi a drágább orosz olajat is

13:28

Közel huszonnégyezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán–magyar határszakaszon 8265-en léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 15 918-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap az MTI-t.
A beléptetettek közül a rendőrség 113 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

F-16 vadászgép ukrajnai háború NATO
Kapcsolódó cikkek