Közélet

Nagy titokban eltemették Prigozsint

A szertartást szűk családi és baráti körben tartották, a nyilvánosság kizárásával.

A nyilvánosságot kizárva, szűk családi és baráti körben temették el a Wagner csoport volt vezérét, Jevgenyij Prigozsint kedden Szentpéterváron – közölte Prigozsin vállalkozása, a Concord Telegram oldalán.

A tájékoztatásban jelezték, hogy a szentpétervári Porohovszkoje temetőben lévő nyughelynél leróhatják a kegyeletüket azok, akik személyesen kívánnak elbúcsúzni Jevgenyij Prigozsintól. A zsoldosvezér irányítása alatt álló cég részéről ez volt az első nyilvános megszólalás a Wagner júniusi zendülése óta.

Police officers stand by the grave of Wagner private mercenary group chief Yevgeny Prigozhin, who was killed in a private jet crash in the Tver region last week, after his funeral at the Porokhovskoye cemetery in Saint Petersburg on August 29, 2023. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
Fotó: AFP

Kedd délelőtt Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak azt mondta, hogy 

a Kreml a család magánügyének tekinti a temetést, annak részleteiről nincs is tudomása, és Vlagyimir Putyin elnök nem tervezi a részvételt a szertartáson.

A Wagner-vezér az orosz hatóságok tájékoztatása szerint múlt szerdán vesztette életét, miután Embraer Legacy 600 típusú magánrepülője lezuhant Tver térségében. A katasztrófa körülményeit vizsgáló bizottság a genetikai vizsgálatok elvégzése után vasárnap erősítette meg hivatalosan, hogy azonosították Prigozsin holttestét; a baleset okáról azonban nem tett közzé állásfoglalást.

 

Szentpétervár temetés Jevgenyij Prigozsint Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek