Közélet

Nyugalomra intenek Bázelben: nem kell komolyan venni a koronavírus új változatát

A svájci egyetem egészségügyi szakértője mindenesetre úgy gondolja, hogy a nyár végéhez közeledve az esetszámok ismét nőni fognak.

Habár világszerte terjed a koronavírus új változata, az EG.5 nem jelent különösebb veszélyt – állítja a Bázeli Egyetem egészségügyi szakértője. Richard Neher, a vírusok és baktériumok evolúcióját vizsgáló kutatócsoport vezetője kijelentette, hogy ennek a variánsnak van egy olyan mutációja, amely valamivel könnyebben kikerülheti az immunrendszert, noha ugyanez más változatokban is megtalálható.

korona vírus
Fotó: Shutterstock

Az mondta: „A variáns azért figyelemre méltó, mert Kínában – az egyik legnépesebb országban – elterjedt, és az utóbbi hetekben gyorsan nőtt a gyakorisága”. Hozzátette:

minden bizonnyal azt kell feltételeznünk, hogy a nyár végéhez közeledve az esetszámok ismét nőni fognak.

A szakember hangsúlyozta, az EG.5 alapvetően nem különbözik más változatoktól, de fokozatosan és gyorsan alakul át, ahogyan azt korábban egy ideig a Sars-CoV-2 is tette.

Az új variáns közegészségügyi kockázata a jelenlegi ismeretek alapján alacsony – közölte néhány napja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is. Ez tulajdonképpen megegyezik az XBB.1.16 és néhány más, jelenleg itt-ott felbukkanó változat által keltett rizikóval – derült ki a közleményből. 

Az EG.5 feltűnően gyorsan terjed, és viszonylag könnyen megkerülheti az immunrendszert,

az általa okozott betegség súlyossága azonban nem kisebb és nem nagyobb, mint a jelenleg fellelhető többi variánsé – emlékeztetett a WHO.

Az EG.5 terjedése a június közepétől július közepéig eltelt négy hétben a bejelentett Covid–19-es esetek száma alapján 7,6-ról 17,4 százalékra nőtt a világon – jelentette a szervezet, kiemelve, hogy hamarosan domináns változattá válhat egyes országokban vagy akár az egész világon. A helyzetet bonyolítja, hogy a vírus behatolómechanizmusát, a tüskefehérjét tekintve van egy további mutációja is.

Németországban az EG.5-öt először március végén regisztrálták az országos járványügyi intézmény, a Robert Koch Intézet alapján, és a vírus jelenleg is terjed, különösen az EG.5.1 névre hallgató törzse. Az intézet egyetért az Egészségügyi Világszervezettel a törzs súlyosságának értékelésében.

 

változat EG 5 koronavírus WHO mutáció
Kapcsolódó cikkek