„Megtévesztő és hamis az amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata, hiszen Magyarország minden egyes konkrét amerikai rendészeti megkeresés ügyében eljárt, a büntetőjogi felelősségre vonás megtörtént, a jogszabálysértőket megfosztották magyar állampolgárságuktól. Ennek ellenére az amerikai kormány a külhoni magyarok adatait követeli” – reagált közleményben Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára Matthew Miller nyilatkozatára. 

2022.08.31 MaklárTanévnyitó szentmisével kezdődött az új tanítási év a maklári Szent István Általános Iskolában.Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei HírlapKépen: Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára,  miniszterhelyettes  2022.08.31 Maklár

Tanévnyitó szentmisével kezdődött az új tanítási év a maklári Szent István Általános Iskolában.

Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlap
Képen: Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Rétvári Bence emlékeztetett: 

Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező 900 ezer külhoni magyar adatait követeli Magyarországtól, azonban ezt Magyarország nem adja ki senkinek, mert ezzel veszélyeztetné a külföldön élő magyarok biztonságát.

Hozzátette: nincs garancia arra, hogy ha eleget tennénk ennek a kérésnek, nem adnák ki a kárpátaljai magyarok adatait Ukrajnának, ami súlyos következménnyel járna az ottani magyarság számára a kettős állampolgárság ukrajnai tilalma miatt. Mivel Magyarország nem tesz eleget az Amerikai Egyesült Államok indokolatlan kérésének, így egyértelmű, hogy ezért bosszút állnak a magyarokon – szögezte le a politikus. A döntés miatt felháborodott magyar kommentelők egyébként elárasztották az USA budapesti nagykövetségének közösségi oldalát.