A norvég hatóságok kedden figyelmeztetést adtak ki a térségben várható rendkívül heves esőzések miatt, miután a Hans névre keresztelt vihar két ember halálát okozta, tetőket szakított le, és a feje tetejére állította a nyári időjárást Észak-Európában. 

A man walks in the flooded area of the fishing port Fiskhamnen where the Gota Alv river overflowed in Gothenburg, Sweden, on August 08, 2023, after heavy rainfalls as a result of the extreme weather "Hans". Sweden's national weather agency SMHI had issued several "yellow alerts" for Monday, warning of strong winds, floods and heavy rains in multiple parts of the country as extreme weather "Hans" moved in across the country over the weekend. (Photo by Bjorn LARSSON ROSVALL / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Fotó: AFP

Továbbra is heves esőzések sújtják Skandináviát és a Baltikum mindhárom országát. A heves széllökések és viharok fennakadásokat okoznak a balti- és északi-tengeri komp- és légiforgalomban, az utakat elárasztotta a víz, fákat tépett ki gyökerestül a vihar, rengetegen megsérültek a lehulló ágak miatt, és ezrek maradtak áram nélkül a térségben.

Oslóban a hatóságok otthoni munkavégzést írtak elő kedden a lakosság számára, a norvég energia- és vízügyi hatóság (NVE) heves esőzésekre figyelmeztetett, honlapján pedig kérte, hogy aki teheti, ne menjen el hazulról.  A norvég hatóságok legmagasabb fokú, vörös riasztást adtak ki a hét fennmaradó részére is, mondván, hogy

a legsúlyosabban érintett térségek 24 óra alatt akár az egyhavi átlagot is meghaladó csapadékmennyiségre számíthatnak évtizedek óta nem tapasztalt áradásokkal.

Az áradások és a földcsuszamlások miatt többtucatnyi utat zártak le Norvégia déli részén és a szomszédos Svédországban, és több tucat embert evakuáltak a vihart követően. A Dán Meteorológiai Intézet (DMI) eközben nyolc métert is meghaladó hullámokról adott jelentést, és tengerparti házakat láttak az Északi-tengerbe mosódni.

Észtországban kedd reggelre csaknem 10 ezer ember maradt áram nélkül a viharok miatt. A svéd Are kisvárosban, az ország egyik síparadicsomában utakat és utcákat öntött el a víz. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ne hagyják el otthonaikat.