Közélet

Szigorít a fehérorosz szankciókon az Európai Unió

Annak érdekében, hogy az Oroszország ellen bevezetett szankciókat ne lehessen Fehéroroszországon keresztül megkerülni, az Európai Unió Tanácsa az eddigi intézkedések összehangolásáról döntött. A jövőben Fehéroroszországba se lehet bevinni olyan árukat és technológiákat, amelyeket fegyverfejlesztésre lehetne használni.

Az Tanácsa Oroszország Ukrajna elleni háborújára és Fehéroroszágnak az agresszióban játszott szerepére reagálva csütörtökön újabb célzott korlátozó intézkedéseket fogadott el, hogy az Oroszországra vonatkozó szankciókat ne lehessen megkerülni Fehéroroszországon keresztül. Ezenkívül többeket felvett szankciós jegyzékébe az ukrajnai háborúban játszott szerepük miatt.

Belarus-eu,Rule,Of,Law,Dispute.,Belarusian,Legal,Dispute,With,The
Belarus-EU Rule of Law dispute. Belarusian legal dispute with the European Union.	3d illustration.
fehéroroszország
Fotó: Shutterstock

Az uniós intézmény brüsszeli közleménye szerint 

az új intézkedések mindenekelőtt az Oroszországot és Fehéroroszországot célzó uniós szankciók szorosabb összehangolását célozzák.

Az intézkedések kiterjesztik a Fehéréroszországba irányuló uniós tilalmát több olyan árura és technológiára, amelyek hozzájárulhatnak az ország katonai erősödéséhez és technológiai fejlődéséhez. Az EU emellett további exporttilalmat vezet be a lőfegyverekre és lőszerekre, valamint a légi közlekedésben és az űriparban használható árukra és technológiákra vonatkozóan Fehéroroszországgal szemben.

A szankciók ellenére milliárdokért vásárolja Oroszország a fegyveralkatrészeket a nyugati országokból

Hiába vetett ki az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciót termékek százaira, egy kutatás szerint gyakorlatilag nincs olyan nyugati termék, amelyet Oroszország ne tudna importálni. A szankciók megkerülése mára ujjgyakorlat lett a cégeknek, Oroszország pedig a legmodernebb fegyvereihez szerezheti be az európai és amerikai alkatrészeket dollármilliárdos értékben.

Az EU továbbá egyedi szankciókat fogadott el az emberi jogok folytatódó megsértése miatt 38 fehérorosz állampolgárral és három fehéroroszági szervezettel szemben Oroszország Ukrajna elleni háborújában játszott szerepük és az országban romló emberi jogi helyzet miatt. A szankciós listára vettek között vannak olyanok, akik az emberi jogok súlyos megsértéséért felelősek, és hozzájárulnak a civil és a demokratikus társadalom elnyomásához, 

a listán továbbá olyanok szerepelnek, akik az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette rendszer haszonélvezői és támogatói 

– írták.

Az Európai Unió nemzetközi partnereivel együtt szolidaritást vállal Ukrajnával, továbbra is segíti az országot és az ukrán népet, többek között politikai, pénzügyi, katonai és humanitárius támogatás formájában – tették hozzá.

Az Európai Unió első alkalommal 2020 októberében vezetett be korlátozó intézkedéseket Fehéroroszország ellen, válaszul az év augusztusában rendezett, Brüsszel által elcsaltnak tartott elnökválasztásra, valamint az azt követő megmozdulások erőszakos elnyomására, résztvevőik, valamint ellenzéki képviselők és újságírók megfélemlítésére.

 

Fehéroroszország Európai Unió szankció
Kapcsolódó cikkek