Közélet

Tovább ömlik az amerikai fegyver Ukrajnába

Most egy 200 millió dolláros csomagról döntött Washington.

Újabb, ezúttal egy 200 millió dollár (nagyjából 70 milliárd forint) értékű fegyvercsomagot küld Ukrajnának az Egyesült Államok – közölte hétfőn az amerikai külügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint a fegyverszállítmány alapját az elnöki felhatalmazás (Presidential Drawdown Authority) adja, ennek keretében a meglévő amerikai készletekből hívják le, így azok hamar a frontra érhetnek. Ez már a 44. alkalom, hogy ezen felhatalmazás alapján küld Washington fegyvereket Kijevnek.

Tokyo,,Japan,-,August,22,,2009:united,States,Air,Force,Lockheed
Fotó: Shutterstock

Sajtóértesülések szerint a csomag tartalmaz irányított rakétákat többek között Patriot légvédelmi rendszerekbe, valamint egyéb rakétákat, aknamentesítő felszereléseket és 12 millió lőszert kisebb fegyverekbe.

A Pentagon a múlt héten összesítette a Kijevnek küldött segítséget, eszerint a háború kezdete óta az Egyesült Államok mintegy 43 milliárd dollárért küldött felszerelést az ukránoknak. Többek között 2000 Stinger légelhárító, több mint 10 ezer Javelin páncéltörő rendszert és több mint 2 millió 155 milliméteres lőszer is része volt a csomagoknak. Összehasonlításként 

az orosz hadügyminisztérium éves költségvetése 75 milliárd dollár volt tavaly.

A Fehér Ház pénteken megerősítette, hogy hosszabb időbe telik, amíg Ukrajna megkaphatja a megígért amerikai F–16-os vadászgépeket, ami az ország melletti hosszú távú amerikai elköteleződés része. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora egy sajtóbeszélgetésen azokra a médiajelentésekre reagált, amelyek szerint Ukrajna szóvá tette, hogy a következő nyárnál előbb ukrán pilótáknak nem lesz lehetőségük F–16-os vadászrepülők használatára Oroszország ellen.

 

fegyvercsomag Egyesült Államok rakéta Ukrajna
Kapcsolódó cikkek