Közélet

Ukrajnát támogató nyilatkozatot írtak alá balkáni és kelet-európai országok Athénban

Az athéni nyilatkozatban a csúcstalálkozón részt vevő országok az orosz offenzívával szemben töretlen támogatásukról biztosították Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi épségét a nemzetközileg elismert határain belül, a demokrácia és a jogállamiság értékei alapján.

Ukrajna területi épségét támogató közös nyilatkozatot írtak alá hétfő este Athénban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelenlétében tizenegy balkáni és kelet-európai ország vezetői.

Fotó: AFP

Az athéni nyilatkozatban a csúcstalálkozón részt vevő országok az orosz offenzívával szemben

töretlen támogatásukról biztosították Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi épségét a nemzetközileg elismert határain belül, a demokrácia és a jogállamiság értékei alapján.

A dokumentumot az ukrán államfőn kívül Szerbia, Moldova, Montenegró, Románia, Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Bulgária, Horvátország és a vendéglátó Görögország vezetői írták alá Charles Michel, az Európai Tanács és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelenlétében.

A vezetők támogatásukat és nagyrabecsülésüket fejezték ki Volodimir Zelenszkij elnöknek a béke elveinek az ENSZ Alapokmánya értelmében történő helyreállítására irányuló erőfeszítései és béketerve iránt.

Hollandia 42 F-16-os vadászgépet ad Ukrajnának, de csak 2024 végén

Mark Rutte és Volodimir Zelenszkij is megerősítették, hogy Hollandia kész átadni 42 darab F-16-os vadászgépet Ukrajnának, hogy ezzel támogassák Kijevet az Oroszország elleni harcban. Azonban a védelmi minisztérium jelezte, hogy erre csak akkor kerül majd sor, ha a holland légierő átállt az új F-35-ös gépek használatára. Erre valószínűleg 2024 végéig várni kell.

Kiriakosz Micotákisz görög miniszterelnök kabinetje közölte, hogy a találkozóval a szaloniki csúcstalálkozó 20. évfordulójáról emlékeztek meg, amelyen 2003-ban megerősítették a nyugat-balkáni államok európai integrációs perspektíváját.

Zelenszkij Svédországot, Hollandiát és Dániát magában foglaló európai körútja után utazott a kötetlen találkozóra Athénba.

Görögország bejelentette, hogy részt vesz ukrán pilóták kiképzésében F-16 vadászgépet kezelésére és Odessza újjáépítésében.

 

Görögország Athén háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek