Azerbajdzsán csütörtök este első alkalommal tájékoztatott az azeri területbe ékelődött, többségben örmények lakta Hegyi-Karabahban a héten lefolytatott hadművelet során elesett orosz békefenntartó katonák számáról: közlése szerint összesen hatan estek el, két incidensben.

Hegyi-Karabah, 2023. szeptember 20.Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült képen orosz békefenntartók hegyi-karabahi polgári személyeket menekítenek ki egy meg nem nevezett településről 2023. szeptember 20-án, egy nappal az Azerbajdzsán által Hegyi-Karabah ellen indított "terrorellenes hadművelet" után. Eddig legkevesebb hét civil életét vesztette, és 35-en megsebesültek a vitatott hovatartozású, örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabahban zajló harcok következtében.MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata / EPA / MTI

Az azeri főügyészség szerint a hadműveletben részt vevő katonák 

öt orosz katonát öltek meg a gépkocsijukra lőve, mert „összetévesztették” őket az örmény szakadárokkal.

Egy hatodik oroszt azonosítatlan örmény egységek tagjai öltek meg, akik szintén rálőttek a járművére – közölte a főügyészség.

Ilham Aliyev azeri államfő csütörtökön bocsánatot kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az offenzíva során elesett orosz katonák miatt.

Oroszország a 2020. őszi hegyi-karabahi háborút lezáró háromoldalú tűzszüneti megállapodás értelmében állomásoztat békefenntartókat a térségben.

Baku segélyszállítmányokat küld Hegyi-Karabahba az örmény lakosságnak

Segélyszállítmányokról és egy tervezett találkozóról is szó esett az Azerbajdzsán és Hegyi-Karabah örmény vezetése közötti megbeszéléseken.