Közélet

Az orosz–ukrán háború 556. napja – friss hírek

A hadszíntéren a hírek szerint Ukrajnának sikerült áttörni a frontot, és benyomult az orosz területekre. A cél a déli Melitopol városa lehet, amely az orosz adminisztráció egyik központja. A nyugati fegyverszállítmányok mellett Ukrajna saját eszközöket is fejleszt. Állítólag már 700 kilométeres hatótávval rendelkező rakétát is tudnak gyártani. Erre a hírre Moszkva úgy döntött, hogy beszáll a fegyverkezési versenybe. Vlagyimir Putyin elrendelte a Sátán 2-es ICBM hadrendbe állítását.

Az ukránok hosszú idő után jelenthetnek sikereket az oroszok elleni háborúban. A hírek szerint két ponton is sikerül áttörniük a frontot, és benyomultak az oroszok által ellenőrzött területekre.

Military training of Ukrainian Army in Donetsk Oblast
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Bahmut mellett indult meg egy részről az offenzíva, illetve a robotinei siker után dél, Melitopol városa felé is megindultak az ukrán csapatok. A város az orosz déli adminisztráció központja, illetve fontos logisztikai csomópont is. Oroszország műveleteit nagyban hátráltatná az elvesztése.

Az ukránok kisebb dróncsapásokkal is igyekeznek zavart kelteni az ellenség soraiban. 

Legutóbb Kurcsatov városba csapódott be egy pilóta nélküli repülő eszköz. 

A dróncsapás a kurszki atomerőmű közelében történt, de a hírek szerint nincs veszély.

A drónok meghatározó fegyverei lettek az orosz–ukrán konfliktusnak, azonban a pusztító erejük nem mérhető a fejlett rakétákéhoz. Ukrajna a Nyugatról érkező fegyverszállítmányok mellett saját fegyvereket is fejleszt, egyebek között rakétákat. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij azt közölte, hogy a saját rakétáikkal akár már 700 kilométerre is el tudnak lőni.

Az ukrán sikerekre válaszul Oroszország sem tétlenkedik. Bár a hírek szerint Moszkva egyre nehezebben menedzseli a rugalmas gyalogos egységeket (erre utal a robotinei kudarc), azt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a Kreml rendkívül nagy erejű fegyverekkel rendelkezik. Állítólag Oroszország elrendelte a Sátán 2-es interkontinentális ballisztikus rakéták hadrendbe állítását. A Sátán 2-es ICBM 200 tonna teher szállítására képes, a hatótávolsága pedig akár 18 ezer kilométer is lehet. Legriasztóbb tulajdonsága pedig, hogy 

egyszerre akár tíz atomtöltetet is hordozhat.

 

 

19:11

Zelenszkij közölte, hogy az ellentámadás jó ütemben halad

Ukrajna nyugati szövetségesei egyre nyugtalanabbak az ellentámadás lassú üteme miatt. Többször kérdőjelezik meg Kijevképességeit és eredményeket akarnak látni a felajánlott fegyverekért és pénzért cserébe. Zelenszkij szerint az offenzíva rendben halad.

17:56

Az osztrák külügyminiszter szerint az Oroszország ellen hozott szankciók hatástalanok

Az osztrák külügyminiszter kritikát fogalmazott meg az oroszországi szankciókkal kapcsolatban. Alexander Schallenberg kiemelte, hogy a nyugati cégek továbbra is jelen vannak Oroszországban, ahogyan az orosz cégek is Európában. Szerinte a teljes leválás Moszkváról nem is lehetséges, hiszen Ausztria továbbra is az orosz gázfüggőség állapotában van.

16:25

A Nobel-díj mégsem a tudomány szabadságának ünnepe: Oroszország nem vehet részt a díjátadón

Bár pénteken a Nobel Alapítvány azt közölte, hogy a nemzetközi együttműködés előmozdítása érdekében Oroszországot, Fehéroroszországot és Iránt is meghívják az idei Nobel-díj átadóra, a svédországi felháborodás miatt erre mégsem kerül sor.

13:48

Véres csata készülődik Zaporizzsja régióban, az ukránok Melitopol felé haladnak, az oroszok Orihivnél várják őket

Oroszország felaprózza ukrajnai egységeit, hogy megállíthassa az ukrán előrenyomulást.

12:40

Lengyelország cáfolta, hogy egy katonai helikoptere megsértette volna a fehérorosz határt

10:46

Lengyel katonai helikopter szállt át Fehéroroszországba

Minszkben tiltakozásképpen bekérették a lengyel ügyvivőt.

10:45

Egyre forróbb a helyzet a Krím körül: ismét robbanóanyagokkal megrakott eszközöket semmisítettek meg az oroszok

Két támadás indult a Krími híd ellen, robbanóanyaggal megrakott csónakkal próbáltak támadni az ukrán csapatok.

10:44

Putyin hamarosan ismét találkozik a kínai elnökkel

A Fehér Ház aggódik Moszkva és Peking barátsága miatt.

Sátán 2-es Ukrajna Oroszország Melitopol atomerőmű
Kapcsolódó cikkek