Közélet

Zelenszkij: a saját fejlesztésű rakéták immár hétszáz kilométerre is lecsaphatnak

Saját fejlesztésűek és gyártásúak lehetnek a pszkovi reptér ellen bevetett drónok.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról számolt be, hogy az országa által gyártott fegyverek 700 kilométeres távolságban értek célt. Bár a célpontokat nem árulta el, alighanem a pszkovi repülőtér elleni csapásról lehet szó.

A hét folyamán fokozódtak az orosz régiók elleni ukrán dróntámadások, melyeket az ukrán államfő Telegram-posztja alapján ukrán gyártmányú eszközök követtek el. A pszkovi repülőtéren négy Il–76-os szállítógépet rongált meg az ukrán légicsapás.

Fotó: AFP

Andrij Juszov az ukrán titkosszolgálatot részéről a Kyiv Postnak úgy fogalmazott, hogy a négy gépet megsemmisítették, valamint a csapásmérő drónok használatának növelését ígérte. A közösségi médiában keringő, ám nem igazolt videók Juszov megsemmisítésről szóló szavait látszanak igazolni a rongálás helyett.

Zelenszkij kijelentése mindenesetre arra utal, hogy a támadáshoz használt drónokat ukrán földről indították, és nem Oroszországból vagy a közeli – NATO-tag – balti államokból, ahogy azt az orosz médiában többen felvetették.

Azt azonban nem tudni, hogy a támadáshoz pontosan milyen drónokat használtak, 

de felmerült a kínai Murgin-5 robotrepülők vagy az ukrán Bober drónok bevetésének lehetősége, ahogy az ausztrál SYPAQ típusú eszközöké is, igaz, az utóbbiak korlátozott hatótávolsága miatt valószínűtlen, hogy az utolsó változat áll a háttérben.

 

drón pszkovi repülőtér Oroszország hatótávolság
Kapcsolódó cikkek