Közélet

Moszkva hadrendbe állította a Sátán 2-est, most már tényleg

Az orosz interkontinentális ballisztikus rakéta eredetileg már tavaly megkezdte volna pályafutását.

Hadrendbe állt a Sátán 2-es, vagy más néven RSZ-28 Szarmat nevet viselő orosz stratégiai rakétarendszer Jurij Boriszov, a Roszkozmosz főigazgatója szerint. A rakétarendszert egyébként 2018-ban mutatták be és az eredeti menetrend szerint már a tavalyi év végén el kellett volna érnie a most bejelentett mérföldkövet.

Fotó: AFP

A 200 tonnás terhet hordozni képes interkontinentális ballisztikus rakéta a tervek szerint a korábbi, R-36-os Voevoda rakétákat váltja majd a Stratégiai Rakétacsapatoknál. Februárban Vlagyimir Putyin orosz elnök már jelezte, hogy hamarosan érkeznek a Sátánok az orosz hadseregbe – írja a Ria Novoszty.

A Sátán óriási méretű. A 35 méter hosszú, három méteres átmérőjű Szarmat rakéták 18 ezer kilométert képesek megtenni, és tíz külön-külön is irányítható robbanófejet szállítanak. Ezek mindegyike hordozhat atomtöltetet, de a rakéta útnak indíthat Avangard típusú hiperszonikus siklórepülőket is. 

A Sátán hadrendbe állítását megelőzően hozta nyilvánosságra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy ők meg olyan hosszú távú rakétákat fejlesztettek ki, amelyekkel akár 700 kilométer távolságra elhelyezkedő célpontokat is meg tudnak semmisíteni. Ekkora távolságra küldhető rakétákat korábban Kijev hiába kért a németektől, akik azért aggódnak, hogy ezeket a honvédő védekezés helyett az ukránok támadásra használnák. 

 

 

 

Roszkozmosz RSZ-28 Szarmat Sátán 2-es rakétarendszer
Kapcsolódó cikkek