Közélet

Az orosz–ukrán háború 577. napja – friss hírek

A Krímet támadták az ukránok, súlyos harcok Bahmut környékén.

Ukrajna újabb rakétatámadást hajtott végre szombaton Szevasztopol ellen az orosz megszállás alatt álló Krím félszigeten, egy nappal azután, hogy támadást intézett a fekete-tengeri flotta főhadiszállása ellen.
 

Military mobility of Ukrainian Army in Kupyansk frontline
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Szevasztopolban légiriadót hirdettek mintegy egy órára, miután elfogott rakéták törmelékei hullottak egy kikötőgátra – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban Mihail Razvozsajev kormányzó. Egy időre leállították a térségben a kompközlekedést is.
Hangos detonációkat lehetett hallani az észak-krími Vilne közelében is, amelyet sűrű füstfelhők követtek egy ukránbarát Telegram-hírcsatorna szerint, amely a krími fejleményekről tudósít. A Krímet Oroszország 2014-ben egyoldalúan elcsatolta, de ezt a nemzetközi közösség azóta sem ismeri el. 

Kirilo Budanov, az ukrán hírszerzés vezetője az Amerika Hangja rádiónak azt mondta szombaton, hogy legkevesebb kilenc ember meghalt, tizenhat másik pedig megsebesült a fekete-tengeri flotta elleni pénteki támadásban. Állítása szerint Alekszandr Romancsuk orosz tábornoknak, a kulcsfontosságú délkeleti frontvonal parancsnokának a támadás következtében „nagyon súlyos az állapota”.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken először azt közölte, hogy egy katona meghalt a fekete-tengeri flotta főhadiszállásán, majd később kiadott egy közleményt, hogy eltűnt.
Az ukrán hadsereg a pénteki szevasztopoli támadásról azt közölte, hogy a légierő tizenkét támadást intézett a fekete-tengeri flotta bázisára, azokat a területet véve célba, ahol a személyzet, a katonai felszerelés és a fegyverek koncentrálódtak. A közlés szerint két légvédelmi rendszert és négy orosz tüzérségi egységet ért találat. 

Az ukrán hadsereg közölte, hogy szombaton Oroszország tizenöt iráni gyártmányú Sahíd drónnal támadt a délkeleti frontvonalon Zaporizzsja megyében, valamint északabbra Dnyipropetrovszk megyében. Állítása szerint tizennégy drónt semmisítettek meg.

Ukrán parancsnokok a Reuters brit hírügynökségnek elmondták, hogy az oroszok által májusban elfoglalt Donyeck megyei település, Bahmut körzetében heves harcok folynak a nyugati országok szállította nehézfegyverekkel. Miután a múlt héten visszafoglalták Kliscsijivika falut, most 150 miliméteres tarackok segítségével nyomulnak előre. 

Zaporizzsja megye kormányzója, Jurij Malasko bejelentette, hogy Oroszország előző nap 86 csapást mért a megye 27 településére. Malasko szerint egy 82 éves polgári lakos meghalt a tüzérségi támadásban.

A szomszédos Herszon megye közigazgatási vezetője, Olekszandr Prokugyin elmondta, hogy a pénteki orosz támadásokban egy ember halt meg és hárman sebesültek meg. Oroszország huszonöt aknát lőtt ki Herszonra. Találat ért több lakónegyedet, egészségügyi és oktatási intézményt.

Közben a Kárpáti Igaz Szó arról ír, hogy október 1-jétől katonai nyilvántartásba kell vétetni magukat az orvos és gyógyszerész végzettségű nőknek. Az ezen kategóriába esőknek meg kell jelenniük a toborzóirodákban, ami újabb félelmet és bizonytalanságot váltott ki a nők körében.  

Közben nem csitul a lengyel–urkán konfliktus sem, Jerzy Kwasniewski, az Ordo Iuris Intézet igazgatótanácsának elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta: nem erődemonstrációról és nem is diplomáciai melléfogásról volt szó ukrán részről, hanem egészen másról, Zelenszkij szavait a német kormánynak való megfelelni vágyás is inspirálhatta.

18:52

Zelenszkij: ha Ukrajna kevesebb segítséget kap, az Oroszországot erősíti

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint nem lehet semlegesnek maradni az Oroszország által Ukrajna ellen folytatott háborúban, hiszen az Ukrajnának nyújtott segítség hiánya az Orosz Föderáció megerősödését jelenti. Oroszország megerősödése után más országokat is fenyeget – olvasható az ukrán elnök hivatalos honlapján.

rakétatámadás Ukrajna Oroszország Szevasztopol
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek