Hétfő délig már 4850-en hagyták el az Azerbajdzsán területén található örmény többségű beékelődést, a szakadár Hegyi-Karabahot, amely a múlt héten kapitulált az azeri hadsereg villámoffenzívája után – számolt be hétfőn délután az örmény kormány sajtószolgálata. A hegyi-karabahi örmények vezetői közölték, hogy mindenkinek lehetősége van Örményországba távozni, aki a múlt heti azeri hadművelet után el kívánja hagyni az enklávét.

Refugees load their cars as they leave the Red Cross registration center, in Goris, on September 25, 2023. The first group of Nagorno-Karabakh refugees since Azerbaijan's lighting assault against the separatist region entered Armenia on September 24, 2023, an AFP team at the border said. The group of a few dozen people passed by Azerbaijani border guards before entering the Armenian village of Kornidzor, where they were registered by officials from Armenia's foreign ministry. (Photo by ALAIN JOCARD / AFP)
Fotó: AFP

Az érkezettek közül sokan különböző lakóhelyekre távoztak, a többieknek a jereváni kormány biztosított szállást a hegyi-karabahi határtól 150 kilométerre fekvő Kornidzor városban létrehozott humanitárius központban.

Összesen harminc buszjáratot szerveztek, miután Baku közölte, hogy a hegyi-karabahi lakosok az orosz békefenntartók segítségével elhagyhatják a beékelődést.

Azerbajdzsán két utat nyitott meg a hegyi-karabahi katonák számára, akik a múlt szerdai tűzszüneti megállapodás értelmében leadták a fegyvereiket. Ezeken az útvonalakon át Örményországba távozhatnak. A fegyverek átadása pénteken kezdődött, az érintettek a Lacini-folyosón, illetve az azerbajdzsáni Kalbacar felé távozhatnak.

David Babaján, a nemzetközileg el nem ismert Hegyi-karabahi Köztársaság elnökének tanácsadója vasárnap a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy

az enklávében élő mintegy 120 ezer örmény 99,99 százaléka nem kíván Azerbajdzsán részeként élni, inkább Örményországba távozik, mert tart a megtorlástól és az etnikai tisztogatástól.

Örményország ENSZ-misszió felvonultatását kérte azonnali hatállyal az emberi jogok és a biztonság ellenőrzésére a térségben. Az azeri állambiztonsági szolgálat felszólította a hegyi-karabahi örményeket, tartózkodjanak az ellenállástól, és rövid időn belül adják le a fegyvereket és a lőszereket. A közlemény ismételten hangoztatja, hogy az azeri hatóságok teljességgel garantálják azoknak az örmény kisebbségieknek az állampolgári és szabadságjogait, akik leadják a fegyvereiket, és alávetik magukat Azerbajdzsán törvényes előírásainak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn egynapos látogatásra az Örményország és Irán között fekvő azerbajdzsáni exklávéba, Naxcivan (Nahicseván) autonóm területre utazik, hogy a hegyi-karabahi helyzetről és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyaljon Ilham Aliyev azeri államfővel – közölte a török elnöki hivatal.

Refugees wait in front of Red Cross registration center in Goris, on September 25, 2023. The first group of Nagorno-Karabakh refugees since Azerbaijan's lighting assault against the separatist region entered Armenia on September 24, 2023, an AFP team at the border said. The group of a few dozen people passed by Azerbaijani border guards before entering the Armenian village of Kornidzor, where they were registered by officials from Armenia's foreign ministry. (Photo by ALAIN JOCARD / AFP)
Fotó: AFP

Az örmény fővárosban, Jerevánban a rendőrség hétfőn korán reggel megkezdte a városközpont utcáit eltorlaszoló ellenzéki aktivisták őrizetbe vételét. Mintegy száznegyven demonstrálót vettek őrizetbe. A főváros különböző helyszínein hétfő délelőtt folytatódtak a Nikol Pasinján miniszterelnök lemondását követelő tüntetések. Egy jereváni bíróság egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte Levon Kocsarjánt, a korábbi örmény államfő, Robert Kocsarján fiát. Rendőrök ellen elkövetett erőszakkal vádolják – közölte Alekszandr Kocsubajev, a fiú védője.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt zajlott első hegyi-karabahi háború után a nemzetközileg el nem ismert Hegyi-karabahi Köztársaság ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán 2020 őszén az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a héten indított terrorellenes műveletben végleg térdre kényszerítette a szakadárokat, akikkel már a napokban megkezdődtek a tárgyalások a terület reintegrációjáról Azerbajdzsánba.

Azerbajdzsán aggódott a közelgő hegyi-karabahi elnökválasztás miatt, ezért támadott

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan fejtette ki egy interjúban, hogy Baku nagyon aggódott a választások miatt, amit Hegyi-Karabahban tartottak volna, ezért volt szükséges a támadás az örmények lakta enklávé ellen. Emellett azt is kifejtette, hogy a nyugati vezetők nem engedhetik meg maguknak, hogy kiközösítsék Vlagyimir Putyint.