Oroszország közölte, hogy az azeri területen lévő, örmények lakta Hegyi-Karabah szakadár enklávé harcosai megkezdték a fegyvereik átadását, miközben 120 ezer ott élő örmény jutott humanitárius segélyhez.
 

Orosz békefenntartók egyik hadiszállása. Fotó: AFP

A karabahi örmények szeptember 20-án kényszerültek beleegyezni a tűzszünetbe, huszonnégy órával azután, hogy az azeri hadsereg nagyszabású hadműveletet indított a beékelődés ellen. 

A karabahi fegyveres alakulatok megkezdték a fegyverek és a katonai felszerelések átadását az orosz békefenntartók felügyelete alatt

– közölte Oroszország, amely mintegy kétezer békefenntartót állomásoztat a térségben. 

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint eddig hat páncélozott járművet, több mint 800 puskát és mintegy 5000 lőszert adtak át.

Oroszország közölte, hogy több mint ötven tonna élelmiszert és más segélyt szállított Hegyi-Karabahba. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) 28 ezer pelenkát, takarókat és tüzelőanyagot szállított a térségbe, és további szállítmányokat is útnak indít.
Örményország, amely 2020-ban elveszítette az azeri hadsereg ellen vívott háborút, közölte, hogy felkészül több tízezer hegyi-karabahi örmény fogadására, bár Nikol Pasinján örmény miniszterelnök úgy nyilatkozott: nem szeretné, ha elhagynák otthonukat, ha nem feltétlenül szükséges.
Azerbajdzsán kedden kezdett „terrorellenes műveletbe” Hegyi-Karabahban, miután néhány katonáját megölték „az onnan indított támadásokban”.
Az Egyesült Államok közölte: mélységesen aggasztják az azeri katonai lépések. Antony Blinken külügyminiszter kijelentette, hogy aggódik Hegyi-Karabah lakosságának humanitárius helyzete miatt.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy harminc évvel ezelőtt zajlott első hegyi-karabahi háború után a nemzetközileg el nem ismert „Hegyi-karabahi Köztársaság” ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán 2020 őszén a Hegyi-Karabahot övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a héten indított „terrorellenes műveletben” végleg térdre kényszerítette a szakadárokat, akikkel már a napokban megkezdődtek a tárgyalások a terület reintegrációjáról Azerbajdzsánba.

Hegyi-Karabah: Baku amnesztiát ígér a tűzszünetet betartó szakadároknak, az örmények etnikai tisztogatástól tartanak

Az azeri külügyminiszter kategorikusan tagadta az etnikai tisztogatás vádját.