Szeptember elején a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés rázta meg Marokkó északkeleti térségét, amelyet még az ország legdélibb régióiban, a népszerű turistaparadicsomban, Agadirban is érezni lehetett. Az afrikai állam történetének legnagyobb földmozgása több mint 3 ezer ember életét követelte, és százezrek veszítették el otthonukat.

A woman walks amid debris in the earthquake-hit village of Imi N’Tala on September 19, 2023. Nearly 3,000 people were killed and thousands more injured when a 6.8-magnitude earthquake tit Morocco's Al-Haouz province on September 8. In its aftermath, many worry that the dire living conditions and poor hygiene spell new threats for the survivors. (Photo by BULENT KILIC / AFP)
Fotó: AFP

A Docler cégcsoport idén februárban, a törökországországi földrengést követően is gyűjtést szervezett, amelynek során pénzt és tárgyi eszközöket juttatott el a rászorulóknak, valamint a kutyás kereső mentőalakulatoknak. A vállalat ezúttal is hasonlóan cselekedett, 

a luxemburgi és a budapesti iroda 25 ezer–25 ezer eurót (összesen 19,5 millió forint) ajánlott fel

a marokkói konzulátuson keresztül a bajbajutottaknak.

Gattyán György sajtóközleményében megerősítette, hogy felvették a kapcsolatot Marokkó magyarországi, illetve luxemburgi külügyi képviseletével, amelytől azt a tájékoztatást kapták, hogy elsősorban nem tárgyi, hanem pénzbeli adományokat fogadnának, mert eszközöket nehezen lehetne most eljuttatni az országba.

Nehéz elképzelni borzasztóbb tragédiát annál, mint amikor valaki elveszíti a szerettét, vagy éppen földönfutóvá válik. Törökország után most Marokkónak kell ezt a traumát feldolgoznia. Bízom abban, hogy az adományunkkal talán sikerül enyhíteni az áldozatok fájdalmát, veszteségeit!

– nyilatkozta a milliárdos.

Gattyán GyörgySzékesfehérvár, 2020. május 7.
Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban tartott adományátadáson 2020. május 7-én. Hatvan teqballasztalt kaptak adományként magyarországi gyermekotthonok a Docler cégcsoport felajánlásaként.
MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

A Docler cégcsoport által küldött mintegy húszmillió forintos adományt a marokkói kormány az áldozatok felkutatására és ellátására fordítja majd.

Marokkói földrengés: nem maradnak el az őszi körutazások

A szállodák és a turisztikai attrakciók döntő többségét nem érintette a 6,8-es erősségű földrengés Marokkóban, így nem kell átszervezni a magyar csoportok őszi marokkói útjait, az őszre meghirdetett körutazások a tervek szerint valósulhatnak meg. Útlemondások sincsenek az egyébként többnyire várólistás utakra, de ha lenne, egyedi elbírálás alapján dönthetnek róla az irodák, mivel az ország nem szerepel az utazásra nem ajánlottak listáján.