Az olasz miniszterelnök egy sokrétű megközelítést vázolt fel a  Lampedusa szigetén kialakult káoszra, a kormányfő szerint az embercsempészek ellen sokkal erőseben kell fellépni. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giorgia Meloni olasz elnök vasárnap utazott el az olasz szigeten található menekülttábort, miután az ország uniós segítséget kért a hajóval érkező menekültek tömegei miatt. 

Fotó: AFP

Idén eddig közel 126 ezer menekült érkezett Olaszországba, ami csaknem a duplája a 2022-es dátumhoz képest. 

Lampedusa kis szigetén a közelmúltban meredeken emelkedett a hajókkal érkezők száma, a héten több mint hétezren szálltak partra, ami több, mint a sziget állandó lakossága. 

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a bizottság elnökének látogatásakor úgy fogalmazott, hogy a politikus jelenléte nemcsak Olaszország felé mutatott szolidaritás gesztusa, hanem jelentős felhívás Európának, hogy vállaljanak felelősséget és szálljanak szembe a kihívással együtt.

Európa jövője forog kockán. Ez korszakos kihívás Európa számára

– mondta Meloni az Express beszámolója szerint

Meloni víziója a migrációs válság kezelésére egyértelmű: 

Az egyetlen megoldás az illegális bevándorlás megakadályozása. Ezt kérik az európai polgárok, a legális bevándorlók és maguk a menekültek is

Az olasz miniszterelnök sokrétű megközelítést vázolt fel, amely 

magában foglalja az embercsempészek elleni hatásosabb küzdelmet, az európai haditengerészet hatékonyságának erősítését és a hazatelepítés eszközeinek európai szintű bővítését, elvéve azt a nemzetállamoktól.

Meloni hosszú ideje egy közös európai tengeri blokád mellett kampányol, amely megakadályozhatná, hogy a Földközi-tengeren keresztül hajóval érkező menekültek elérjék a kontinens partjait. Az olasz elnök emellett felszólította az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a Tunéziával kötött megállapodás végrehajtását, amely az afrikai oldalon gátolná meg a migránsok vízre szállását. 

Hétfő reggel Lampedusa szigetén már 33 tunéziai érkezett, köztük egy nő. A hajót a parti őrség mentette ki. A lampedusai hotspoton jelenleg 1104 menekült tartózkodik. Az Italy 24 Press News cikke szerint a helyzet az elmúlt napok nehéz pillanataihoz képest úgy tűnik, hogy normalizálódott. Catania kikötőjében a Paolo Veronesi nevű hajó 600 emberel érkezett meg a fedélzetén, akiket Lampedusáról szállítottak át. A menekülteket egy  oltási központban felállított befogadóközpontba viszik át, ahol felveszik az adataikat.   

 

Gerald Darmanin francia belügyminiszter hétfőn Rómában találkozik a belügyminisztérium vezetőjével, Matteo Piantedosival, a két poltikus a migrációskérdésről, különös tekintettel a lampedusai veszélyhelyzetről tárgyal majd. „Franciaország segít Olaszországnak ellenőrizni a határait, hogy megakadályozza az emberek beáramlását” – magyarázta Darmanin az Európa 1-ben. Darmanin ezután kifejtette, hogy Franciaország nem tervezi a migránsok fogadását, bár Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felkérte az európaiakat, hogy szolidárisan kezeljék az illegális bevándorlókat.