Több mint két hete eltűnt a nyilvánosság elől Li Sang-fu kínai védelmi miniszter, miután vizsgálatot indítottak ellene. Egy regionális biztonsági tisztviselő és három, a kínai hadsereggel közvetlen kapcsolatban álló személy szerint a Li ellen nyomozást kezdeményeztek katonai felszerelések beszerzésével kapcsolatos – írta meg a Reuters

China's Minister of National Defence Li Shangfu delivers a speech during the 20th Shangri-La Dialogue summit in Singapore on June 4, 2023. (Photo by Roslan RAHMAN / AFP)
Fotó: Roslan Rahman / AFP

Szintén nyomozás folyik a kínai hadsereg beszerzési egységének nyolc magas rangú tisztviselője ellen. 

A márciusban védelmi miniszterré kinevezett Li és a nyolc tisztviselő elleni vizsgálatot a katonai fegyelmi ellenőrző bizottság folytatja le. 

A külügyminisztérium szóvivője pénteken azt mondta újságíróknak, hogy 

nincs információjuk a miniszter eltűnéséről. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma nem kommentálta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint az amerikai hírszerzés szerint Li ellen korrupció miatt folyik nyomozás. 

Lit 2016-ban nevezték ki a katonaság akkor új Stratégiai Támogató Erőjének parancsnokhelyettesének. Az elit szervezetnek a feladata az űr- és kiberhadviselési képességek fejlesztésének felgyorsítása volt, majd a következő évben a katonai beszerzési egység vezetésével bízták meg. Később a Egyesült Államok 2018-ban szankcionálta, mert fegyvereket vásárolt Oroszország legnagyobb fegyverexportőrétől, a Rosoboronexporttól. Peking többször is kijelentette, hogy szeretné elérni, hogy megszűnjenek az ellene hozott szankciók, hogy megkönnyítsék a kínai és az amerikai hadsereg közötti párbeszédet. A Pentagon szóvivője szerint Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere a júniusi szingapúri védelmi konferencián igyekezett egyeztetni Livel, de nem sikerült megtalálni vele a barátságos hangnemet.