Közérdekű pert indított egy több autómárkát is forgalmazó gépjármű-kereskedő ellen az új gépkocsik áremelését szabályozó szerződési rendelkezések miatt a Pest Vármegyei Főügyészség.

Autószalon, autó, eladás, Ford. foto: Vémi Zoltán
 

A gépjárművek vásárlásakor az ár a vásárlói döntés egyik legfontosabb eleme, mivel általában jelentős összegről van szó. Az új gépjármű árát a piaci körülmények jelentősen befolyásolják, emiatt különösen változó gazdasági környezetben nem lehet minden esetben előre rögzíteni. Ez kockázatot jelent mind a vásárló, mind az értékesítő oldalán, azonban nem engedhető meg, hogy a kockázatot egyedül a vásárló viselje.

Azonban egyes adásvételi szerződések esetében tapasztalható a szerződés olyan megfogalmazása, ami a jármű árának emelkedése miatti hátrányt teljes mértékben a fogyasztóra kívánja hárítani.

Ezt ki lehet kiküszöbölni úgy, hogy ha a szerződés a gépjármű áremelkedésének lehetséges okait és mértékét előre és világosan rögzíti, így még a szerződés megkötése előtt a fogyasztó fel tudja mérni, hogy milyen mértékű áremelkedést kalkulál be az adásvételbe, valamint az emelés szerződésszerűségét is ellenőrizni tudja utólag.

Az ügyészség a fenti esetek ellenőrzése érdekében folytatott vizsgálatot az új gépjárművek adásvételi szerződései kapcsán, és ezt követően pert indított a bíróságon. Ennek eredményeként a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletével megállapította, hogy

a vételár szerződéskötést követő egyoldalú felemelését lehetővé tevő kikötések tisztességtelennek,

mivel azok az árváltozást nemcsak egyértelműen beazonosítható körülmények esetére, hanem egyéb, a gépjármű bekerülési költségét érintő közteher-növekedés esetére is megengedik.

Ez utóbbi pedig olyan széles áremelési lehetőséget biztosít az autókereskedő részére, amelyet a fogyasztó előzetesen felmérni nem tud, az számára nem átlátható, előre nem tudhatja, hogy milyen feltételek esetén és milyen mértékben kerülhet sor további terhek rá történő áthárítására. A bíróság azért is tisztességtelennek tekintette a szerződési kikötéseket, mert a fogyasztó nem mondhatta fel a szerződést áremelés esetén.

Az ügyészség által indítható közérdekű perek jogkövetkezménye az, hogy az ügyész keresetének helyt döntés esetén, a bíróság a jogerős ítéletében megállapítja a tisztességtelen általános szerződési feltételek érvénytelenségét.

A közérdekű perben hozott ítélet hatálya az érintettek minden egyéb jogcselekménye nélkül a törvény erejénél fogva kihat minden, a vállalkozással szerződő természetes személyre, tehát minden olyan egyedi szerződésre, amelyben a tisztességtelen kikötés megtalálható. A törvény szerint az ilyen szerződési rendelkezésre jogosultságot alapítani és annak alapján teljesítését követelni nem lehet.

Megállíthatatlanul nő a Magyarországon forgalomba helyezett autók száma

Lassuló ütemben ugyan, de tovább nő a biztosítók kgfb-szerződéseinek száma, miután folyamatosan bővül a hazai járműpark is. A jelenségért leginkább a személyautók emelkedő száma okolható.