A lengyel kormánypárt a Jog és Igazságosság pártja (PiS) azzal a stratégiával vág neki az október 15-i parlamenti választási kampány utolsó heteinek, hogy a lehető legnagyobb mértékben kiélezze az ellentéteket a kormány és az ellenzék között és maximumra fokozza a feszültséget.

Mindennek célja az, hogy mozgósítsák a pártot az előző két szavazás idején hatalomba segítő szavazóréteget – írja a lengyel Onet hírportál. A választási kampány várhatóan az ellenzéki október 1-jei varsói tüntetésével és a kormány katowicei gyűlésével érheti el tetőpontját.

Donald Tusk  and Rafal Trzaskowski (R) during a campaign meeting of the Civic Platform party ahead of parliamentary elections in Poland , in Otwock, Poland, September 25, 2023. POLAND OUT (Photo by Andrzej Iwanczuk/NurPhoto) (Photo by ANDRZEJ IWANCZUK / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A lap írása szerint a PiS belső felmérései a kormánypárt számára jóval kedvezőbb eredményeket valószínűsítenek. Ennek ellenére a hajrában Kaczynski pártja tovább durvít majd az üzenetén, és annak nyelvezetén is, amiben segítségére lehet az ellenzék és annak vezetője, Donald Tusk is, hiszen az ő kommunikációjuk a PiS emberei szerint a kampány kezdete óta a Harmadik út nevű, mind a két oldalt elutasító formáció gyengítését célozzák. A kormánypárt aktivistái szerint a kampánycsendhez közeledve amúgy sem a programok, hanem az érzelmek számítanak majd.

Baj lehet, mert nyugtat az Orlen: nem lesz benzinhiány Lengyelországban

A cég azonban figyelmeztet, hogy az üzemanyag-turizmus súlyos problémát jelent a töltőállomásokon.