Több millió európai sertés sorsa dőlhet el a télen a magyar erdőkben, egy nemzetközi kutatócsoport ugyanis a hazai vaddisznókon tesztelné az afrikai sertéspestis elleni védőoltás végső változatát – írta a Horizon magazin.

20220210 SzekszárdGemenci erdőben vadetetés, a Gemenc ZRT. jóvoltából. Sétáló János fogatos etette meg az állatokat.Fotó: Makovics Kornél MKTolnai Népújság
Fotó: Makovics Kornél / Tolnai Népújság

Az afrikai sertéspestis (ASP) egy vírusos betegség, amely Európa-szerte fenyegeti a vad- és házi sertéseket. Mivel az ASP ellen eddig nem volt vakcina vagy gyógymód, a kitörések általában a fertőzött malacok halálát okozzák, és gyakran a házisertés-állományokban célzott levágásához vezetett, hogy megakadályozzák a betegség más gazdaságokra való átterjedését.

Bár az ASP az emberre ártalmatlan, Európa több milliárd eurós sertéságazatát veszélyezteti. Az Európai Unióban mintegy 130 millió disznó él, a legnagyobb állomány Spanyolországban, Németországban, Franciaországban, Dániában és Hollandiában található meg.

Az EU a világ vezető sertéshúsexportőre, és Kína után a második legnagyobb sertéshústermelője.

A tudósok már régóta tudják, hogy az ASP ellen csak élő vírus használható vakcinaként. Amikor azonban az 1960-as években Spanyolországban és Portugáliában egy legyengített vírust használtak sertések vakcinázására, az állatok néha rendkívül megbetegedtek.

Ennek oka az volt, hogy a vírus képes az alakváltásra, és ahogyan az állatokban szaporodik, néha gyengül, néha pedig erősödik.

Most azonban a kutatók új génszerkesztő eszközökkel addig szűkítették a vírus DNS-ét, amíg ezt a képességét ki nem tudták szűrni, és létrehoztak egy olyan vírust, amely a régi énjének a héja volt, egy maroknyi génnel, amelyet úgy választottak ki, hogy immunitást adjon a sertéseknek.

Ez az a vakcina, amely a tervezett magyarországi kísérletben szerepel majd, és ha sikeres, kisebb dózisban a házi sertések esetében is működhet, ha szükségessé válik.