Magyar gazdaság

Orbán Viktor: a jegybanknak beletörött a bicskája az infláció elleni küzdelembe

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában adott interjút.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában adott élő interjút.

ORBÁN ViktorBudapest, 2023. március 10.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. március 10-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Budapest, 2023. március 10.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. március 10-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

 

07:59

Visszalépés a migrációs paktum

Visszalépés Orbán Viktor szerint a migrációs paktum. Állandó fenyegetést jelent a migráció, ezzel a kihívással azonban nem tud mit kezdeni az unió, mert emberi jogi kérdésnek tekinti. Ez hiba- tette hozzá. 

Bűnözés, erőszak, együttélési nehézségek

- sorolta, hogy mi a probléma a migrációval, hozzátéve, hogy Magyarország ezt el akarja kerülni. Hangsúlyozta, egyetlen módon lehet elkerülni, akkor nem szabad beengedni őket. "Lehet ezt tekerni, csavarni, de a vége ez". Az nem működik, hogy először beengeded és utána teszed ki őket, szerinte nagyon egyszerű és határozottságot igénylő válasz. 

Nem a bajt kell idehívni, hanem segítséget odavinni a kormányfő szerint.

Készen áll a magyar kormány, hogy részt vegyen a Száhel-övezet stabilizálásában. Nem a legfájdalmasabb a kormányfő szerint a németek hozzáállása, hanem a szlovákok átállása, a csehek ezt már megtették korábban. 

A szlovákok a szomszédaink, az egy józan nép

- mondta, szerinte a migrációs frontvonal is úgy működik, ha létrejön egy földrajzi egység Lengyelország, Szlovákia és Magyarország között.

07:53

Ukránoknál van a magyarok pénze?

Az ukránoknak járó pénz elfogyott, a tagállamoknak ezért több pénzt kell befizetniük, miközben kevesebbet fogunk kapni. Magyarország azon országok között van, aki 2 milliárd euró pozitív szaldóval zár évente. A miniszterelnök óvatos az ukránoknak nyújtandó hitelek kapcsán, amire Brüsszel válasza, hogy vegyünk fel hitelt. 

A másik kérdés, hogy mi miért nem kapjuk meg a pénzt, szerinte lehet, hogy az már ukránoknál. Azt látja, hogy időhúzás van a bizottság részéről,

Brüsszel tartozik Magyarországnak 3 milliárd euróval, azaz 1200 milliárd forinttal, ami nem kis tétel.

Szerinte az egész vita már abszurd, "mindenki érzi, hogy Magyarország minden feltételt teljesített". Arra a kérdésre, hogy mikor lesz ennek vége, a kormányfő úgy látja, hogy a bürokraták a lengyel választásokra várnak.

A brüsszeliek meg akarják buktatni a lengyel kormányt

- mondta, ugyanis abban bíznak, ha megbukik a lengyel kormány, akkor a magyarok egyedül maradnak.

07:48

A nyugati világ a józan értékeléseket nem végezte el a háborúról

A kormányfő szerint a háború megítélésekor Magyarország másként látta ezt a háborút, mint a nyugati világ többi része, mi azt mondtuk, hogy ez egy szláv háború. 

Nekünk az az érdekünk, hogy ezt a háborút lokalizáljuk, ezzel szemben a nyugati világ többi országa azt mondta, hogy ezt a konfliktust ki kell terjeszteni.

Ugyan be lehet szállni egy háborúba, ha meg lehet mondani, hogy mi a cél, és ez a cél elég magas rendű. Ha ezekre a célokra nincs válasz, nem szabad belépni ebbe a konfliktusba. A miniszterelnök úgy érezte, hogy a nyugati világ ezeket a józan értékeléseket nem végezte el. 

A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz, és sajnos igazunk lett

- jegyezte meg a miniszterelnök. Ukrajna uniós tagságával kapcsolatban azt mondta, hogy minden uniós tagnak ehhez hozzá kell járulnia. "Elnézve ezt a parlamentet, hogy két éven belül a magyar parlament megszavazza, nem tudom elképzelni", mondta, szerinte kérdés, hogy szabad-e olyan ország tagságáról meg kezdeni a szavazást, amely háborúban van, nem lehet tudni, hogy mekkora a népessége, mekkora a területe. Úgy felvenni valakit, hogy nem tudjuk a paramétereit, ez példátlan- tette hozzá.

07:42

A jegybanknak beletörött a bicskája az infláció elleni küzdelembe

Egy darabig a kitaposott ösvényen haladtunk - mondta az infláció elleni küzdelemről, hozzátéve, hogy nem véletlenül a jegybankoknak kapják a legmagasabb fizetéseket, mert ott van a tudás.

A jegybanknak beletörött a bicskája az infláció elleni küzdelembe

- mondta, hozzátéve, hogy erről nem a jegybank tehet, ugyanakkor átvették ezt a feladatot, mert ide nem balta, hanem fejsze kell. Ezért jött a kamatsop, árstop, online árfigyelő rendszer, "sanyargatni kezdtük a multikat". 

Tisztelettel jelentem, ez bevált, az a cél, hogy 2023 legyen az infláció letörésének éve, ami jövőre 4-6 százalék között lesz. A kérdés az viszont, hogy mikor tudjuk megindítani a bérek növekedését, és meg tudjuk-e indítani a gazdaság növekedését

- tette fel, majd azzal folytatta, hogy augusztusban talán, de szeptemberben biztosan jobban nőttek a bérek, mint az árak. A gazdasági növekedés a harmadik negyedévben már pozitív lehet. Látott előrejelzéseket világcégektől, hogy könnyen lehet, hogy itt lesz a legnagyobb növekedés a régióban, közben a magyar vállalatok jól alkalmazkodtak, egyre hatékonyabban termelnek.

07:38

Akkor leszünk nagyon boldog és gazdag ország, ha a költségvetés pluszban lesz

Ha a magyar költségvetésre ránézünk, azt mindig hiányra tervezzük – kezdte az interjút a kormányfő. Orbán Viktor úgy véli, a különbözetet valahogy el kell tüntetni, ezért hitelt kell felvenni. Akkor leszünk nagyon boldog és gazdag ország, ha a költségvetés pluszban lesz, de a magyar büdzsé nem ilyen. Ez így van a kommunista rendszer óta. Szerinte ugyanakkor nem lehet megtenni tisztességes, dolgozó emberekkel, hogy ugyan kaptak egy aránylag alacsony fizetést az átmenet idején, majd elhitették velük, hogy biztonságban lesznek, de végül mégsem így történt. Úgy gondolja, az utóbbit a baloldal teszi. 

Mi ezt odaadjuk, ezért van az, hogy a Gyurcsány-kormány elvette a 13. havi nyugdíjat

– mondta, hozzátéve, szeretné, ha az ország büszkeséget érezne, hogy fenn tudjuk tartani ezt a háborús válság ellenére is. Jelezte, eszükbe nem jutott, hogy ezt a nyugdíjat elvegyék, ezért a most novemberben odaadott kiegészítést beleépítik az öregségi nyugdíjakba.

Jó reggelt , Magyarország Orbán Viktor kossuth rádió
Kapcsolódó cikkek