Vlagyimir Putyin már eddig is mondott erőseket Volodimir Zelenszkijről, de a kedden tett nyilatkozata különösen durvára sikerült. Az orosz elnök ugyanis váratlanul arról kezdett el beszélni, hogy az ukrán államfő zsidó etnikumú, akit csak azért emeltek pozícióba a nyugati hatalmasok, hogy ezzel leplezzék az ukrán nácizmust.

Russian President Vladimir Putin speaks with participant of the military operation in Ukraine at the Vishnevsky Central Military Clinical Hospital as the part of celebration the Russia Day in Moscow on June 12, 2023. (Photo by Vladimir ASTAPKOVICH / Sputnik / AFP)RUSSIA-UKRAINE-POLITICS-CONFLICT
Putyin megint Zelenszkij zsidó származásáról beszélt. Fotó: AFP

Putyin nyilatkozata végigsöpört az orosz médiában. A RIA Novosztyi azt írta, hogy a nyilatkozat a Popeda (Győzelem) szervezőbizottság 46. ülését követően hangzott el, amit az orosz elnök nyitott meg. A Popeda bizottság az Orosz Föderáció elnöke alá tartozó tanácsadó és konzultatív testület, amely az orosz polgárok hazafias nevelésére és a veteránokkal kapcsolatos egységes állami politika kialakítására jött létre. A bizottsági munka fókuszában jelenleg az áll, hogy az idén ünneplik a nyolcvanadik évfordulóját a második világháború legfontosabb csatáinak, így a sztálingrádinak és a kurszkinak.

Visszatérve a nyilatkozatra, Putyin kifejtette, hogy Zelenszkij zsidó gyökereire azért van szükség, hogy ezzel el lehessen fedni a modern ukrán állam alapvető emberellenes motivációit, ami az ukrán rezsim esszenciája. 

Rendkívül undorítóvá teszi az egész helyzetet, hogy egy zsidó származású ember fedezi azokat, akik annak idején a holokausztot levezényelték Ukrajnában másfél millió polgár kiirtását okozva

– jelentette ki. Megjegyezte, hogy az izraeli átlagpolgárok pontosan átlátják ezt a helyzetet, erre pedig bizonyítékok az interneten tett kommentárjaik. Putyin nem először feszegeti Zelenszkij zsidó felmenőit. Még júniusban Szentpéterváron hozakodott elő azzal, hogy zsidó barátai „a zsidó nép szégyenének” nevezik az ukrán elnököt. Akkor azt is mondta, hogy a kijevi vezetés pódiumra állította a neonácikat, akik Adolf Hitler követői. 

Ez a narratíva jól illeszkedik a „nácitlanítás” missziójába, amivel lényegében Vlagyimir Putyin a különleges katonai művelet megkezdését indokolta 2022 februárjában. Az orosz elnök kijelentésének van valóságmagva, hiszen az ukrán kormánynak és a fegyveres erőknek tényszerűen létezik ultranacionalista vadhajtása, mint például az Azov ezred, a Jobb Szektor vagy éppen a Freikorps. Csakhogy Putyin nácimentesítő érvelését meglehetősen nehéz úgy komolyan venni, hogy a drámai ukrajnai háborúban sorra tűnnek fel az orosz reguláris haderő mellett vállaltan neonáci, orosz katonai szabadcsapatok. Közülük is kiemelkedik a Ruszics csoport, amelyről rendre elhangzik az az állítás, hogy a vérszomj és a kegyetlenség terén messze túltesz a híres-hírhedt Wagner csoporton.

Vérengző orosz hordák Ukrajnában – bemutatjuk a Ruszics csoportot, amelyhez képest a Wagner egy cserkészklub

A nyíltan náci alakulat egyre nagyobb szerepet kap a fronton. Vezetője azzal szerzett hírnevet magának, hogy először megölt egy kölyökkutyát, majd megette a fejét.