Rekordhosszúságú idő után tért vissza Frank Rubio a Nemzetközi Űrállomásról. Az asztronauta 371 nap után az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roscosmos) két űrhajósával, Szergej Prokofjevvel és Dmitirij Petelinnel közösen ejtőernyővel landolt ma délelőtt Kazahsztánban.

International,Space,Station,On,Orbit,Of,Earth,Planet.,Iss.,DarkInternational space station on orbit of Earth planet. ISS. Dark background. Sun reflection. Elements of this image furnished by NASA
Fotó: Shutterstock

Bill Nelson, a NASA adminisztrátora azt mondta, hogy

Frank űrben töltött rekordideje nemcsak mérföldkő, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy megértsük a hosszú távú űrmissziókat. Űrhajósaink a felfedezés érdekében rendkívüli áldozatokat hoznak meg otthonaiktól és szeretteiktől távol. A NASA rendkívül hálás Frank nemzetünkért végzett elkötelezett szolgálatáért és a Nemzetközi Űrállomáson végzett felbecsülhetetlen értékű tudományos hozzájárulásáért. Igazi úttörő szellemet testesít meg, amellyel már a Hold, a Mars és az azon túli felfedezések útját kövezi ki.

Sok órát töltött tudományos tevékenységgel az űrállomás fedélzetén, és különféle feladatokat végzett a növénykutatástól a fizikai kísérletekig.

Rubio küldetése alatt 5,936-szor kerülte meg a Földet az űrállomás fedélzetén, 157 millió mérföldet tett meg és 15 űrhajó érkezését nézte végig. 

Rubio meghosszabbított küldetése lehetőséget ad a kutatóknak arra, hogy megfigyeljék a hosszú távú űrrepülések emberekre gyakorolt hatását, miközben az ügynökség azt tervezi, hogy az Artemis küldetéseken keresztül visszatér a Holdra, és felkészül a Mars felfedezésére.