Sanna Marin volt finn miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy kilép a politikából, és egy londoni székhelyű nonprofit szervezethez csatlakozik.

Sanna Marin
Fotó: Northfoto

A 34 évesen miniszterelnökké választott, jelenleg 37 éves Marin áprilisig vezette az ötpárti balközép kormánykoalíciót. Kabinetje elismerésben részesült a koronavírus-járvány sikeres kezeléséért, és növelte nemzetközi ismertségét, ahogyan az elmúlt egy évben kiállt Ukrajna támogatása mellett – írja az NBC News.

Hiszem, hogy talán még jobban tudom szolgálni a finn választókat az új megbízatásban

– mondta Marin egy sajtótájékoztatón, amikor bejelentette, hogy távozik a 200 fős finn parlamentből, az eduskuntából. A hónap elején lemondott a Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségéről is. 

Marin az egykori brit miniszterelnök által alapított Tony Blair Institute for Global Change-hez csatlakozik mint stratégiai tanácsadó.

Mint mondta, az lesz a feladata, hogy különböző országok, kormányok és vezetők tanácsadója legyen olyan politikai kérdésekben, amelyekben már jelentős tapasztalatot szerzett, többek között a kormányzás, a technológia, a klímaváltozás, a nemek közötti egyenlőség területein. 

Az áprilisi parlamenti választáson szoros, háromfordulós versenyben alulmaradt a legnagyobb finn konzervatív párttal szemben. Marin szociáldemokratái a harmadik helyen végeztek, és ezzel szertefoszlottak az újraválasztási reményei.

Miniszterelnökként koalíciós kormányt vezetett, amelyben saját szociáldemokratái, a centrista Centrumpárt, a Zöld Liga, a Baloldali Szövetség és a finnországi Svéd Néppárt is részt vett. 

Karlendítős fotó miatt került bajba Sanna Marin utóda

Pedig nem is az új szociáldemokrata pártelnök az, aki lendíti a karját a fotón.