A spanyol hatóságok ismét adócsalással vádolják Shakirát, immár másodjára. Az ügyészség szerint a kolumbiai popsztár 2018-ban 6,7 millió euró be nem fizetett adóval rövidítette meg a spanyol államot, miután nem vallott be egyebek között több millió eurónyi előleget, amelyet az El Dorado című turnéjáért kapott.

Colombian singer Shakira attends the inauguration of the Nuevo Bosque Pies Descalzos School, supported by her Pies Descalzos Foundation, in El Bosque neighbourhood in Barranquilla, Colombia, on September 16, 2023. (Photo by OSCAR BERROCAL / AFP)
Fotó: AFP

A Shakira elleni második eljárást júliusban indították a spanyol hatóságok, ám csak kedden hozták nyilvánosságra a részleteit, és arról a spanyol RTVE szerint tud is az énekesnő, ám a Reuters szerint a sztár jogi csapata új lakhelyén, Miamiban még nem értesült a vádakról. Ehelyett 

Shakira ügyvédeinek figyelmét a 2012–14 közötti időszakra vonatkozó adócsalási ügy köti le, amelynek tárgyalása november 20-án kezdődik.

Az új vádak azon alapulnak, hogy 2018-ban még Barcelonában élő és akkoriban a focista Gerard Pique-vel járó Shakirának nemzetközi bevételei után is Spanyolországban kellett volna adót fizetnie. Azonban a hatóságok szerint az énekesnő inkább offshore paradicsomokban bejegyzett cégekbe irányította jövedelmét.

Az énekesnő novemberben kezdődő adócsalási ügyében a vádak szerint 14,5 millió euró adót nem fizetett be 2012 és 2014 között. Shakira tagadja ezeket a vádakat – írja a BBC.