Semjén Zsolt a Hír Tv Napi aktuális című műsorában felidézte: Magyarország korábban ajánlott megoldást erre a kérdésre. Az Európai Néppárt máltai kongresszusán Orbán Viktor azt mondta Porosenko akkori ukrán elnöknek, hogy ha Ukrajna az felé törekszik, akkor mind a nyelv, mind az oktatás kérdésében rögzítsék, hogy az unió tagállamainak a nyelve elfogadott Ukrajnában is. Ezt a javaslatot fenntartják továbbra is – erősítette meg.

20230831 Debrecen

Letették a Debrecen-Józsán épülő katolikus általános iskola alapkövét.

Fotó: Molnár Péter MP
Hajdú-Bihari Napló

Képen: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes
Fotó: Molnár Péter

Magyarország a kettős állampolgárság ügyében pedig azt ajánlja – folytatta Semjén Zsolt –, hogy az EU- és a NATO-tagországok állampolgárságát ismerjék el.

A legegyszerűbb azonban, amit Magyarország ajánl, hogy 

ismerje el Ukrajna a magyarságot őshonos nemzetiségnek 

– mondta a miniszterelnök-helyettes, kiemelve: a krími tatárok esetében ez biztosított, és ha az ő jogaikat a magyarságnak is biztosítanák, akkor „nagyjából rendben volna”.

Kiemelte, vannak a magyarságnak szerzett jogai, amit az ukrán–magyar alapszerződés garantál, ehhez kell visszatérni, mert az nagyon ingoványos talaj, hogy ilyen-olyan részletkérdésekről kezdenek el tárgyalni, amit demonstrálnak az Európai Unió és a Velencei Bizottság felé. Aztán születik egy jogszabály-módosítás, azt visszacsinálják az ukránok, vagy ha nem csinálják vissza, akkor is elszabotálják miniszteriális vagy helyi szinten – fejtette ki.

A miniszterelnök-helyettes azt mondta, magyar nemzeti érdek Ukrajna létezése, Magyarország ismerte el elsőként a szuverén Ukrajnát. Felidézte, hogy Orbán Viktor „préselte ki” az Európai Unióból a vízummentességet az ukránok számára, és a magyarországi ukrán szószólóval Semjén Zsolt járta ki, hogy az Országgyűlés ismerje el a nagy éhínség megtörténtét. Annyi segélyt, oltóanyagot, támogatást senki nem szállított Kárpátaljára és Ukrajnába, mint Magyarország – sorolta.