Túlélte pénteken a finn kormány a bizalmatlansági indítványt, amelyet az ellenzék kezdeményezett ellene a több kormánytag rasszistának vélt megnyilvánulásaival kapcsolatos botrány miatt.

Finnish Prime Minister Petteri Orpo addresses members of parliament during a session of the Finnish Parliament in Helsinki, Finland on September 6, 2023. The Finnish parliament held a debate about the government's anti-racism policy. (Photo by Markku Ulander / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
Fotó: AFP

A 200 tagú parlamentben a kormány 106 képviselőtől kapott támogató szavazatot, míg a bizalmatlansági indítvány mellett csak 65 törvényhozó voksolt.

A finn média néhány nappal a négypárti jobboldali kormánykoalíció júniusi hatalomátvétele után kezdett el foglalkozni azzal, hogy az új kabinetben részt vevő Finnek pártjához tartozó több miniszter korábban erősen kifogásolható, rasszistának minősíthető bejegyzéseket tett közzé az interneten. A gazdasági miniszter tíz nap után lemondásra kényszerült, miután heves bírálatok érték amiatt, hogy náci célozgatásokat tett a választási kampány idején. Riika Purra, a Finnek elnöke is nyilvános bocsánatkérésre kényszerült 15 évvel ezelőtti blogbejegyzései miatt.

Sanna Marin elhagyja a politikai pályát

A volt finn kormányfő a Tony Blair nevéhez köthető nonprofit szervezetben lesz stratégiai tanácsadó.

A botrány tompítása és a helyzete stabilizálása érdekében a finn kormányfő augusztus végén bejelentette: 

megállapodásra jutottak egy új, egységes kormányzati politikát illetően a rasszizmus és az intolerancia visszaszorítására. 

Petteri Orpo újságírók előtt akkor fogadkozott, hogy a kormány valamennyi minisztere elítéli a rasszizmust, és elkötelezi magát a rasszizmus elleni küzdelem mellett.