Az ukrán gabonaimporttal szembeni további együttes lépéseket egyeztették a Visegrádi Együttműködés országai a csehországi Znojmóban rendezett agrárminiszteri találkozón, ahol Magyarországot Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár képviselte – közölte az agrártárca kedden.

Grain,Wheat,And,Spikelets,On,A,Blue,Background.,Ukrainian,Grain
Fotó: Shutterstock

A közlemény szerint a tanácskozáson elhangzottak érzékletesen mutatták meg, hogy a gabonapiaci helyzet minden Ukrajnával szomszédos országban hasonló: akadozik a terményértékesítés, alacsonyak az árak, telítettek a raktárkapacitások, és nehéz helyzetben vannak a termelők.

Uniós rendelkezés híján a lengyelek, szlovákok és magyarok nemzeti szabályozással korlátozzák tovább az importot szeptember 15. után is, hiszen a piaci helyzetben változás nem történt. 

A Visegrádi Együttműködés országai az Európai Bizottságtól végre tényleges, a közép-európai gazdálkodókat segítő aktivitást és a szárazföldi szállítási folyosók Európán kívüli piacokra történő tényleges használatát, az ukrán árukat a kikötőkbe segítő tranzittámogatást követelnek.

Cseh felvetés született a gabonakereskedelem szereplőinek a tranzitot egyértelműen biztosító szabályozására, egyfajta letéti rendszer bevezetésére a közép-európai piacokon áthaladó tranzit  kikötőkbe érkezésének garantálására. Valamennyi ország azon az állásponton van, hogy a termelőiket nem kívánják kitenni az ukrán gabonaimport okozta piaci válságnak és a megélhetésüket veszélyeztető bizonytalanságnak. A fekete-tengeri megállapodás megszűnése egyértelműen növeli a nyomást a szárazföldi szállítási útvonalakon – írták.

A cseh szervezők meghívására a tanácskozáshoz online csatlakozott Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszter is, aki az ukránok exportengedélyezési rendszerre tett javaslatát ismertette. A Világkereskedelmi Szervezetnek Szlovákia, Lengyelország és Magyarország ellen benyújtott ukrán keresetet az érintett országok nem tartják szerencsésnek, mert ez csak hátráltatja a helyzet megoldását. 

Minden résztvevő egységesen hangsúlyozta, hogy mindenképpen európai uniós szintű egységes megoldásra van szükség

– zárul az agrártárca közleménye.

Lengyel–ukrán konfliktus – Aknamező történelmi terhekkel

A lengyel–ukrán viszony történelmi problémáktól terhes. Az ukránok jelenlegi hozzáállása egyik legfontosabb európai támogatójuk elveszítéséhez vezethet.