Nemzeti hatáskörben állítja le az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgó behozatalát Lengyelország, ha az nem hosszabbítja meg a behozatali tilalom szeptember 15-ig tartó határidejét – közölte Robert Telus lengyel agrárügyi miniszter szerdán a lengyelországi Karpaczban.

A politikus erről a 32. Nemzetközi Gazdasági Fórumon rendezett sajtókonferencián nyilatkozott újságíróknak, azt követően, hogy az európai uniós tagállamok agrárminisztereit tömörítő mezőgazdasági és halászati tanács (AGRIFISH) keretében egyeztetett az ukrán gabonaimportról.

Fotó: Kenzo Tribouillard

Elmondása szerint a kedden zárult informális megbeszélésen Lengyelország támogatta négy másik uniós tagállam (Magyarország, Bulgária, Románia és Szlovákia) álláspontját, mely szerint 

az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát szeptember 15-e után is fenn kell tartani, azt az év végéig meg kell hosszabbítani. 

Véleménye szerint a szeptember 15-i határidő semmiképpen sem érdemi, hanem politikai jellegű.

Jelezte, hogy Varsó rugalmas az importtilalom alá tartozó termékek listája terén. Az embargó meghosszabbítását támogató országok között a kérdés vitatott, ugyanis például Bulgária a napraforgó importjában érdekelt a területén működő feldolgozóipar miatt. Telus szerint Lengyelország a málnát is a tilalom alá vont termékek közé sorolná.

A lengyel agrárminiszter ugyanakkor támogatásáról biztosította Janusz Wojciechowski uniós agrárügyi biztos javaslatát, hogy uniós eszközökkel támogassák a gabonatranzitot szolgáló szolidaritási folyosókat.

A miniszter sajtótájékoztatóját megelőzően Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az X-en arról írt, hogy szerdán Janusz Wojciechowskinak bemutatta a lengyel álláspontot alátámasztó érveket, és nagyon éles, egyértelmű közbenjárását kérte a gabonaügyben. A miniszterelnök szerint kormánya nem hagyja magukra a lengyel gazdákat, és egyéb, a lengyel agrárpiacot stabilizáló intézkedésekről is tárgyalni fog.