Sorin Grindeanu közlekedési miniszter bejelentette, hogy Románia az elkövetkező hónapokban megduplázná az ukrán gabona havi tranzitkapacitását a fekete-tengeri kikötőjében, Konstancában, 4 millió tonnára – írta a Reuters.

Vessels traffic near Reni river port on Danube river, in Odesa region, Ukraine, July 21, 2022. (Photo by Sergii Kharchenko/NurPhoto) (Photo by Sergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Amióta Oroszország kifarolt a és Törökország által közvetített, egy éven keresztül fenntartott gabonaegyezményből, egyre keményebben támadja Ukrajna mezőgazdasági és kikötői infrastruktúráját, amely a termények szállítását biztosította.

Mielőtt a két ország között összedőlt az egyezmény, Ukrajna dunai kikötőin, Renin és az Izmajilon keresztül folyt az ország gabonaexportjának mintegy negyede. A gabonát itt uszályokra rakodják, és több uniós és NATO-tagország felségvizén keresztül Románia fekete-tengeri kikötőjébe, Konstancába szállítják. Az ukrán infrastruktúrát érő támadások miatt ez az útvonal kiemelt fontosságú lett a nemzetközi élelmiszer-biztonság fenntartása érdekében.

Megkönnyítjük a dunai csatornákon való áthaladást, több személyzetet veszünk fel, és kibővítjük a támogató infrastruktúrát, az uniós finanszírozás segítségével pedig hamarosan elérhetjük, hogy a jelenlegi, havi több mint kétmillió tonnás ukrán gabonamennyiséget négymillióra növeljük

– nyilatkozta újságíróknak Grindeanu az EU, az Egyesült Államok, Moldova és Ukrajna képviselőivel a dunai Galac városában tartott találkozót követően.

Románia célja, hogy a belföldi vasúti, közúti, folyami és tengeri szállítási útvonalak megerősítésével enyhítsen az ukrán mezőgazdaságra nehezedő nyomáson, és biztosítsa a gabona áramlását a Fekete-tengeren keresztül.

A közlekedési miniszter szerint a romániai Dunaigazgatási Hivatal augusztus végére 60 új révkalauzt fog kinevezni, hogy folyamatos legyen a hajók átjárása a dunai Sulina-csatornán. Emellett pedig egy EU-s projekt segítségével hamarosan éjszaka is hajózni lehet majd rajta, jócskán megnövelve az útvonal kapacitását.

A Duna továbbra is az ukrán mezőgazdasági termékek exportjának egyik legfontosabb logisztikai útvonala. Országunk érdeke, hogy a romániai felségvizeken a gabonaszállító hajók szabadon, magasabb kapacitással közlekedhessenek

– jelentette ki a találkozón részt vevő Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes, aki azt kérte a román kormánytól, hogy naponta legalább 14 ukrán uszályt engedjenek át a Sulina-csatornán – előnyt adva nekik a hazai hajókkal szemben.

Budapestre érkezik Erdogan augusztus 20-án

Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatásra hívta meg Recep Tayyip Erdogan török államfőt Budapestre, aki elfogadta a meghívást.