Orbán Viktor felszólalásával indul hétfőn a parlamenti idény – erősítette meg az Origónak a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan. A szokásoknak megfelelően ezúttal is a kormányfő napirend előtti felszólalásával kezdődik meg az Országgyűlés őszi ülésszaka.

KÖVÉR László; ORBÁN Viktor 
Budapest, 2022. május 24.Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond, miután ötödik kormányának tagjai esküt tettek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 24-én. Mögötte Kövér László házelnök.MTI/Koszticsák Szilárd
Budapest, 2022. május 24.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond, miután ötödik kormányának tagjai esküt tettek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 24-én. Mögötte Kövér László házelnök.
MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor beszéde nyitja meg a parlament őszi idényét. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A parlament honlapján közzétett napirendi javaslat szerint a szeptember 25-i ülés 13 órakor kezdődik. A Tisztelt Ház először elhunyt országgyűlési képviselőkről emlékezik meg, ezután következnek a napirend előtti felszólalások. Interpellációk és azonnali kérdések is lesznek. Az ülés kedden 9 órakor folytatódik.

Az őszi parlamenti ülésszakra a kormánypártok rendezett sorokkal érkeznek, ma, csütörtökön ér véget a Fidesz–KDNP kétnapos frakcióülése Esztergomban. Itt egyebek mellett újraválasztották Kocsis Mátét frakcióvezetőnek további három évre. Orbán Viktor miniszterelnök előadást tartott a képviselőknek, amelyben megjelölte a következő év kihívásait. Szerinte az idei év arról fog szólni, hogy Magyarországot térdre akarják kényszeríteni ellenfelei, akik elvennék hazánk szuverenitását. 

A miniszterelnök szerint Magyarország ellenfelei a háború okozta válságot akarják felhasználni arra, hogy visszalökjék a Gyurcsány-korszakba, amikor a magyarok sorsáról külföldön döntöttek. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy „az idei évnek hatalmas tétje van, ugyanis a Soros-birodalom, megerősítve a kormányzó amerikai demokratákkal, Góliátként indít támadást az európai országok többségében a jobboldali média és sokszor pénz nélkül politizáló lelkes nemzeti pártok ellen”.

Látható, ahol ennek tétje van, Amerikában, Trumpot egyenesen börtönbe akarják küldeni, nehogy veszélyeztesse Soros és a demokraták hatalmát. A globalistáknak az Európai Bizottság és az amerikai elnök kell, az oda vezető úton pedig Magyarország a tüske a köröm alatt

– értékelte az ország helyzetét. Szerinte ennek az az oka, hogy Európában ma Magyarország a legszabadabb ország. 

Orbán Viktor Esztergomban: ebben az évben megpróbálnak minket megtörni

A miniszterelnök szerint nyilvánvaló jogsértéssel tartják vissza a Magyarországnak járó uniós forrásokat.