agyba ültethető csipeket fejlesztő startupja, a Neuralink megkapta a független vizsgálóbizottság jóváhagyását az első, lebénult embereken végzett kísérletek megkezdésére – jelentette be kedden a vállalat.

Neuralink IllustrationsNeuralink logo displayed on mobil with founder Elon Musk seen on screen in the background. Neuralink Corporation is a neurotechnology company that develops implantable brain-computer interfaces. In Brussels on 4 December 2022. (Photo Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A Reuters beszámolója szerint a vizsgálatok a Neuralink vezeték nélküli, beültethető agy-számítógép interfészének biztonságosságát és hatékonyságát hivatottak tesztelni, amivel a bénult emberek gondolataik segítségével külső eszközöket irányíthatnak.

A vizsgálatban nyaki gerincvelő-sérülés vagy amyotrófiás laterálszklerózis miatt lebénult betegek vehetnek részt.

 Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) május végén adott zöld jelzést a Neuralinknek az embereken végzett kísérletek megkezdésére.

A milliárdos üzletember szerint az agyba ültetett csipek a betegségek széles körét gyógyíthatják az autizmustól a kóros elhízásig, de a gondolattal történő webböngészést és a telepátiát is lehetővé tehetik.

A vállalat augusztus elején 280 millió dollárt gyűjtött a befektetőktől a technológiai fejlesztésekhez.

A Neuralink korábban éles kritikákat kapott állatvédő csoportoktól a főemlősökön végzett kísérletei miatt, amelyekben állítólag túl sok emberszabású majom vesztette életét. Az év elején az amerikai közlekedési minisztérium is vizsgálatot indított a vállalat ellen, miután egy állatvédő szerint a startup szabálytalanul szállíthatott veszélyes anyagokat.