Közélet

A szakértő szerint ötven éve nem lepték meg ennyire Izraelt, mint most

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő szerint érthetetlen, hogy ezt a mostani támadást miképp tudták ilyen észrevétlenül végrehajtani Gázából.

A Hamász támadása jóval komolyabb minden korábbinál, ez már-már a Hezbollah szintje értékelte közösségi oldalán a szombat reggeli izraeli eseményeket Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő.

Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Mint írta, 22 izraeli halott már minimum van, és nem tudni, hogyan, de a támadóknak sikerült egy Merkava harckocsit (nem működőképes állapotban ugyan)  megszerezniük, miközben izraeli katonák estek fogságba. 

Ez háború

állapította meg a szakértő, hozzátéve, hogy ez már a sokadik az elmúlt években.

„Nem akarom izraeli barátaimat megbántani, de nem értem, hogy tudták ezt észrevétlenül megcsinálni Gázából. Vélhetően hibát követett el az IDF és a Shin Bet, bár nyilván ehhez kellett, hogy a Hamász okosan tanuljon az izraeli módszerekről.”

A jom kippuri háború, azaz 1973 óta nem lepték így meg Izraelt, még tán 2006-ban sem a Hezbollah.

A szakértő szerint a 21. század nagy krízise itt van, és évtizedes távlatban is is velünk marad. A 20. század nagy krízise 1914-től 1945-ig tartott. Ami ma van, az szerinte annyival rosszabb, hogy sok háború nem „választott” háború lesz, hanem bele van kódolva a rendszerbe a demográfiai robbanás és a klímaváltozás miatt.

 

 

 

Izrael Demkó Attila Hamasz
Kapcsolódó cikkek