Közélet

A tartalékosok hazaszállítására áll át az izraeli légitársaság

Az El Al növeli légi járatai számát, a többiek nem repülnek Izraelbe.

Az izraeli El Al bejelentette, hogy növeli a légi járatai számát, hogy segítsen az ország legnagyobb mobilizálásában, és hazavigye a behívott tartalékosokat. Izraelben hétfőn eddig háromszázezer tartalékost mozgósítottak a Hamász hétvégi támadására válaszul. Ilyen méretű akcióra eddig még nem volt precedens.

Ben Gurion International Airport In Tel Aviv
Az El Al részt vesz Izrael történetének legnagyobb arányú mozgósításában.
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Az El Al szóvivője elmondta, hogy nem törölt járatot, és a repülőgépei tele vannak mindkét irányba, be- és kifelé is az országból. 

Az izraeli légitársaság akkor növeli a járatai számát, amikor a többiek leállították azokat.

A nagy amerikai légitársaságok vasárnap reggel óta nem repülnek Tel-Avivba, és felfüggesztette a közvetlen járatait többek között az Air France, a Finnair, a brit EasyJet, a Wiss Air, valamint a Lufthansa is. A légitársaságok egy része egyelőre csak hétfőn nem indít gépeket, mások a további intézkedéssel megvárják, hogy biztonságos legyen a repülés.

Passengers look at a departure board at Ben Gurion Airport near Tel Aviv, Israel, on October 7, 2023, as flights are canceled because of the Hamas surprise attacks. The conflict sparked major disruption at Tel Aviv airport, with American Airlines, Emirates, Lufthansa and Ryanair among carriers with cancelled flights. (Photo by GIL COHEN-MAGEN / AFP)
A nagy külföldi légitársaságok felfüggesztették izraeli járataikat.
Fotó: Gil Cohen-Magen / AFP

A háború miatt gyakorlatilag leáll az izraeli turizmus, amely az ország munkavállalóinak 3,6 százalékát foglalkoztatja. A szektor éppen kezdett talpra állni a koronavírus-járványból, bár a foglalások még mindig 18 százalékkal elmaradtak a pandémia előttitől, de folyamatosan emelkedtek az év eleje óta.

Az amerikai és az európai légi forgalmi hatóságok nem tanácsolták a légi társaságoknak az izraeli járatok felfüggesztését, csak azt, hogy legyenek óvatosak az ország légterében – emlékeztetett jelentésében a Reuters. Az illetékes izraeli hivatal módosított bizonyos légifolyosókat, és figyelmeztetett, hogy a késések elkerülhetetlenek. Azt tanácsolta továbbá a külföldi légitársaságoknak, hogy a gépeik szállítsanak a szükségesnél több üzemanyagot.

 

izraeli háború izraeli légitársaság mobilizálás Hamász
Kapcsolódó cikkek