Közélet

Az izraeli hadsereg továbbra is rakétákkal támadja a Gázai övezetet – az elnök szerint Irán támogatja a Hamászt

Isaac Herzog izraeli elnök szerint részben Irán a felelős a Hamász nagyszabású támadásáért, és hozzátette, hogy a háború nem fog gyorsan véget érni. Irán tagadja a harcokban való részvételt. Az izraeli hadsereg továbbra is csapásokat mér a Hamász állásaira a Gázai övezetben, és harcol az ország területére beszivárgott iszlamista fegyveresekkel.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vasárnap késő este hivatalosan bejelentették, hogy szombat reggel óta több mint 700 izraeli vesztette életét, és 2150-en megsebesültek a CNN szerint. Az IDF arról is beszámolt, hogy 3284 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből (a Hamasz szerint ez a szám magasabb – 5 ezer), Izrael pedig 653 Hamász célpontot talált el. Tegnap esti tájékoztatóján  Isaac Herzog izraeli elnök kijelentette, hogy részben Irán a felelős a Hamász nagyszabású támadásáért, és hozzátette, hogy a háború nem fog gyorsan véget érni.

Palestine Tower
Izraeli harci repülőgépek megsemmisítették a Palestine Tower 14 emeletes lakótornyát Gázában. Fotó: Middle East Images via AFP

Irán hétfőn tagadta, hogy részt vett volna a Hamász támadásaiban és Izrael elleni invázióban. Az iráni ENSZ-küldöttség közleményt adott ki: 

A palesztinok határozott lépései teljesen legitim, önvédelmet jelentenek a hét évtizedes megszállás és az illegitim cionista rezsim szörnyű bűnei ellen. Fenntartás nélkül támogatjuk Palesztinát. Mi azonban nem veszünk részt a palesztinok válaszlépésében, amelyet csak maga Palesztina hajtott végre.

A Hamász Izrael elleni támadása tehát vasárnap éjjel is folytatódott, az iszlamista csoport szerint még mindig vannak harcosai hét izraeli városban, amelyeket rakétatűzzel támogat. A Hezbollah is beavatkozott a konfliktusba, vasárnap reggel ágyúkkal és rakétákkal támadta meg a vitatott Shebaa farmok állásait, az izraeli erők pedig tüzérségi tűzzel és drónokkal válaszoltak a csoport egyes libanoni állásaira.

Az izraeli hadsereg szerint a repülőgépeik továbbra is rakétákkal csapnak le a Gázai övezetre, hogy „letörjék a Hamász terrorcsoport képességeit”. Az elmúlt órákban eltalált célpontok között több parancsnoki állás is volt, olyan épületeke, amelyekben a Hamasz munkatársai tartózkodnak, illetve egy magas rangú haditengerészeti tisztviselője által használt parancsnoki központ és a „Hamász által használt műveleti eszközt” is eltaláltak, amely egy dzsabaliai mecsetben található.

A Hamászhoz közel álló forrás azt mondta a Reutersnek, hogy a terrorszervezet éveken át tartó kampányt folytatott, hogy elhitesse Izraellel, hogy a csoport nem akar fegyveres konfliktust, és gazdasági ösztönzőkkel lehet megnyugtatni a viszonylagos nyugalom megőrzése érdekében.

„A Hamasz azt a benyomást keltette Izraelben, hogy nem áll készen a harcra” – mondta az idézett forrás. „A Hamasz az elmúlt hónapokban becsapta Izraelt, azt a benyomást keltve, hogy nem hajlandó konfrontációba bocsátkozni Izraellel, miközben erre a műveletre készül.”

Izraeli bejelentés szerint, több mint 260 ember holttestét találták meg a Gázai övezet határkerítésének közelében, ahol egy zenei fesztivált tartották, s amely területet szombat reggel a Hamász harcosok felfegyverkezve szállták meg és véletlenszerűen tüzet nyitottak emberekre.

 

Gázai övezet Izrael Palesztina Irán Hamasz
Kapcsolódó cikkek