Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök visszautasította, hogy részt vegyen azon a találkozón, amelyet Örményország, Franciaország, Németország és az Európai Tanács vezetőinek részvételével október 5-én a spanyolországi Granadában tartanak a hegyi-karabahi konfliktus ügyében – írta meg a TASZSZ orosz hírügynökség.

Fotó: AFP PHOTO /RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Az indoklás szerint Azerbajdzsán azt követően tagadta meg a részvételt az ötoldalú találkozón, miután arra nem hívták meg Törökországot. Baku korábban azt javasolta, hogy hívják meg Recep Tayyip Erdogan török elnököt a tárgyalásokra, de Párizs és Berlin ellenezte az ötletet. Ez a nézeteltérés a fő oka annak, hogy az azeriek távol maradnak a találkozótól. 

A hírek szerint azonban van egy másik oka is, méghozzá az, hogy Franciaország, valamint Charles Michel, az Európai Tanács belga elnöke a közelmúltban örménybarát nyilatkozatokat tettek, és Baku szerint a franciák készek lennének fegyvereket is szállítani Örményországnak.

Azerbajdzsán számára nem elfogadható semmilyen formátum Franciaország részvételével. Baku nem fog részt venni egy ilyen platformon

– áll az azeri hírügynökség által közzétett jelentésben.

Az azeri vezetés sokkal inkább hajlana egy háromoldalú egyeztetésre Azerbajdzsán, Örményország és az részvételével.

A csütörtökre tervezett találkozóra a tervek szerint az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának keretein belül került volna sor. A hegyi-karabahi konfliktusban érintett két ország vezetői korábban az Európai Politikai Közösség prágai és kisinyovi csúcstalálkozóin tárgyalóasztalhaz ültek egymással. Miközben a legutóbbi, prágai találkozón részt vett Emmanuel Macron francia elnök és Charles Michel is, Kisinyovban sem Franciaország, sem Németország, sem az EU vett képviseltette magát.

Egyre jobban kiürül Hegyi-Karabah, az örmények többsége már elmenekült

Nikola Pasinján örmény miniszterelnök a nemzetközi közösség segítségét kéri az etnikai tisztogatás ellen.