Közélet

Az EU által fizetett vízvezetékekből eszkábált rakétákat a Hamász

Még a sivatagi ivóvízellátást biztosító infrastruktúrából is fegyvert gyártanak a terroristák.

Az annak ellenére finanszírozott mintegy 50 kilométernyi vízvezetéket a palesztinok számára, hogy a Hamász terroristái azzal hencegtek, hogy képesek a vezetékeket alkotó csövekből házi készítésű rakétákat gyártani. Az elmúlt évtizedben Brüsszel közel 100 millió eurót adott vezetékek építésére a Hamász által kontrollált területeken a The Telegraph számításai szerint.

Minderre azután derült fény, hogy az unióban is kérdésessé vált a Gázának nyújtott segélyek folyósítása. A közösség külügyminiszterei kedden sürgősségi ülésen vitatták meg a palesztinoknak szánt évi 295 millió eurós segély kérdését, miután az Európai Bizottság bejelentette a felülvizsgálatát.

Old,Pipeline
Fotó: Shutterstock

Ugyancsak kedd éjjel Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője bejelentette, hogy a segélyek egyelőre folytatódnak, az év végéig további 218 millió euró segély érkezhet a térségbe. A találkozón, amelyen erről döntöttek, nagyon feszült volt a légkör Borrell és a szomszédsági viszonyokért felelős biztos, Várhelyi Olivér között, aki hétfőn még a támogatások felfüggesztését jelentette be.

Ausztria és Németország a bilaterális segélyek felfüggesztéséről döntött, attól tartva, hogy az a terroristák kezébe kerül, ugyanakkor 

az unió vonakodik befagyasztani a segélyeket, mondván, azzal főként a polgári lakosságot büntetnék, valamint ellehetetlenítenék a potenciális béketárgyalásokat, és azt az üzenetet küldenék, hogy a Nyugat hátat fordított a palesztinoknak.

Az EU összesen 1,18 milliárd euró segélyt ígért 2021 és 2024 között Ciszjordániának és Gázának, noha mind a két területet a Hamász ellenőrzi. Egy 2021-es videón pedig az látható, hogy a Hamász fegyveresei a sivatagban vízvezetéket ásnak ki, és házilag rakétákat gyártanak belőle, cukorból és kálium-nitrát-műtrágyából készült rakéta-üzemanyag és kereskedelmi forgalomban elérhető robbanóanyagok segítségével. Szombaton a Hamász állítása szerint legalább ötezer rakétát lőttek ki Izraelre.

Az MCC Brüsszel ügyvezető igazgatója, Frank Füredi szerint az unió naiv, és prudens biztonsági vizsgálatokra van szükség, mielőtt az adófizetők pénzét palesztin infrastrukturális projektekre folyósítják, amelyek aztán katonai célra is felhasználhatók.

Az unió 2015 és 2022 között több, a palesztin területek ivóvízellátását segítő projektet is finanszírozott. Az első, az UNICEF-fel közösen megvalósított beruházásban 18 kilométernyi vezetéket fektetett le, hogy 75 ezer palesztin ivóvízellátását biztosítsa Gázában.

Brüsszel az évek során számos további projektet is finanszírozott hasonló célokból, vezetékek kilométereit fektették le, ivóvíz mellett csatornafejlesztési projektek keretében is.

A bizottság ugyanakkor a héten közölte, hogy a fejlesztési pénzeket nem a Hamász kapta, a terrorszervezettel ugyanis Brüsszel 2007-es hatalomra kerülése óta nem tart fent kapcsolatokat.

 

izraeli háború Gáza Hamász vízvezeték Európai Unió
Kapcsolódó cikkek