Közélet

Az izraeli gyalogsági egységek és tankok behatoltak Gázába

Az izraeli védelmi erők a Fox News hírügynökségnek azt nyilatkozták, hogy gyalogos erői és tankjai pénteken behatoltak a Gázai övezetbe, hogy lokalizált rajtaütéseket hajtsanak végre.

Az izraeli gyalogsági egységek és tankok behatoltak a Gázai övezetbe, hogy helyi rajtaütéseket hajtsanak végre - számolt be a Fox Newsnak az Izraeli Védelmi Erők (IDF) október 13-án, pénteken.

Fotó: AFP

A csatorna megjegyezte, hogy ezek a katonai akciók még nem képezik az izraeli hadsereg várható szárazföldi invázióját a Gázai övezetbe. Az IDF honlapja azt írja, hogy „helyi razziákat hajt végre a Gázai övezetben eltűnt emberek felkutatására” és „terroristák megölésére”.

„Az izraeli hadsereg megtámadja a Hamász terrorszervezet katonai létesítményeit az egész Gázai övezetben” – áll az izraeli hadsereg közleményében.

Azt is megjegyzik, hogy az izraeli hadsereg akciókat hajt végre „a Gázai övezet környékének megtisztítására a terroristáktól”. Az IDF folytatja erőinek erőteljes bevetését Izrael teljes északi határa mentén. Arról is beszámoltak, hogy az elmúlt 48 órában az IDF harcosai a Hamász 134 fegyveresét tartóztatták le Júdeában, Szamáriában és a Jordán völgyében.

A legfrissebb adatok szerint a Hamász-támadást követően 1,3 ezer emberre nőtt az izraeli áldozatok száma , további 3,3 ezren megsérültek. Palesztin oldalon 1537 lakos halt meg és 6612-en megsérültek.

Izrael mintegy 360 000 katonai tartalékost hívott be, hogy reagáljanak a Hamasz által vezetett terrortámadásra. Ezek az erők Izrael gázai határán gyűltek össze egy lehetséges teljes körű invázió előtt, hogy visszaszerezzék a túszokat és megsemmisítsék a Hamász terroristákat.

Korán reggel az izraeli hadsereg elrendelte a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását – közölte az ENSZ gázai központja. A rendelkezés értelmében a terület mintegy 1,1 millió lakosának, a Gázai övezet népességének a felének kellene a térség déli részére húzódnia.

Jordánia pánikba esett: felszólította Izraelt, hogy ne üldözzék el a gázai palesztinokat

Izrael több mint egymillió gázai palesztint szólított fel, hogy meneküljenek el a területről. A múlt szombati Hamász-támadás óta Izrael kegyetlen megtorló csapásokba kezdett, már több száz palesztin vesztette életét. Jordánia királya azt kéri Izraeltől, hogy ne indítson el menekültáradatot a térségben.

 

Gázai övezet izraeli háború Izraeli Védelmi Erő Hamász
Kapcsolódó cikkek