Közélet

Az izraeli háború 13. napja – friss hírek: Egyiptom felől is megkezdődtek a segélyszállítások, a brit miniszterelnök is Izraelbe utazik

Az Egyiptom felől érkező segélyeket leállítják, ha azt látják, hogy a Hamász akadályozza azok szállítását vagy lefoglalják őket.

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy legfeljebb 20 segélyszállító kamion számára engedélyezett a belépést a Gázai övezetbe. Biden és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök telefonon állapodtak meg a humanitárius szállítmányok átjuttatásának körülményeiről.

Fotó: AFP

Biden kiemelte, hogy amennyiben a Hamász lefoglalja vagy akadályozza a segélyek szállítását, úgy leállítják a segítséget.

Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős irodája szerdán azt közölte, hogy összesen mintegy 3000 tonna humanitárius támogatás várakozik arra, hogy Egyiptomon keresztül a palesztinok lakta Gázai övezetbe juthasson. Biden arról is beszámolt, hogy hitelesnek tartja az amerikai védelmi minisztérium vizsgálatát, amely eddig azt állapította meg, hogy 

a gázai kórházat kedden ért, több száz emberéletet követelő robbanás nem izraeli támadás következménye.

Az izraeli külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy konkrét bizonyítékaik vannak arra vonatkozóan, hogy nem ők csaptak le az Al-Ahli kórházra. Hozzátette, 100 százalékig biztosak abban, hogy az egészségügyi intézményt egy eltévedt palesztin rakéta találta el.

Az Egyesült Államok nem támogatta az ENSZ humanitárius tűzszünetről szóló határozattervezetét

A szerdai szavazás során a benyújtott dokumentumot a BT tizenkét tagja támogatta, Oroszország és Nagy-Britannia tartózkodott, az Egyesült Államok pedig nemmel szavazott. Biden amiatt bírálja a tervezetet, hogy az nem mondja ki Izrael önvédelemhez való jogát.

 

Izraelbe utazik Rishi Sunak brit miniszterelnök

A Downing Street bejelentése szerint Sunak találkozik Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Jichák Hercog államelnökkel, majd a közel-keleti térség más fővárosait is felkeresi. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője ugyanakkor nem részletezte, hogy Rishi Sunak Izraelen kívül mely országokban tesz látogatást, de közölte: 

tárgyalásain a brit kormányfő a Gázai-övezetet uraló Hamász Izrael elleni támadása után kirobbant konfliktus kiszélesedésének megakadályozására törekszik.

A brit kormány az Izraelből távozni kívánó britek számára eddig tucatnyi repülőjáratot szervezett, amelyek több mint ötszáz embert szállítottak el. London mindemellett a Gázában és a Ciszjordániában tartózkodó britek szárazföldi evakuálásának lehetőségéről is tárgyal a szomszédos országokkal.

A kormány Egyiptomba telepített egy brit határrendészeti egységet, amely készen áll a brit állampolgárok megsegítésére, amint távozhatnak Gázából. Utazása előtt a Downing Street által ismertetett nyilatkozatában 

a brit miniszterelnök kijelentette: minden civil halála tragédia, és máris túl sok emberélet veszett oda a Hamász elborzasztó terrorcselekménye óta.

Rishi Sunak látogatásával egy időben James Cleverly brit külügyminiszter is a térségbe utazik. Cleverly a londoni külügyi tárca csütörtöki tájékoztatása szerint az egyiptomi, a török és a katari kormány támogatását kéri a gázai konfliktus rendezéséhez, a humanitárius segélyek eljuttatásához a Gázai-övezetbe és a Hamász által elhurcolt brit túszok szabadon engedéséhez.

 

19:17

Újabb palesztin rakéták hullottak Izraelre

A Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai újabb rakétákat lőttek ki izraeli településekre – közölte az izraeli hadsereg csütörtökön. Askelónban és más, a határhoz közeli városokban is megszólaltak a csapásra figyelmeztető szirénák. Ezt megelőzően az övezetből tizenöt órája nem érkezett újabb rakétatámadásról szóló jelentés. A WHO segélyszállítmánya eközben indulásra készen áll Gázába.

18:50

Elhagyták Törökországot az izraeli diplomaták

Hazahívta az összes diplomatáját, köztük Irit Lillian nagykövetet is Törökországból Izrael csütörtökön, miután kedden az izraeli nemzetbiztonsági tanács már figyelmeztetést adott ki, hogy minden izraeli állampolgár hagyja el az országot.

17:50

A skót első miniszter, Humza Yousaf, a palesztinok befogadására szólította fel Londont

Humza Yousaf skót első miniszter a palesztin menekültek befogadására szólította fel Londont, hasonlóan ahhoz, ahogy Nagy-Britannia az ukrán menekülteket is befogadta.

17:26

Kongatják a vészharangot a britek és az amerikaiak: hagyjátok el Libanont!

Libanon elhagyására szólította fel állampolgárait Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, amíg erre még kereskedelmi szolgáltatásokkal is van lehetőségük, miután a feszültség fokozódik a Hezbollah és Izrael között.

16:59

Izraeli háború: sorra szállnak ki a támogatók Karikó Katalin egykori egyeteme mögül

Sorra veszíti el anyagi támogatóit a Pennsylvaniai Egyetem, az elnökét pedig lemondásra szólították fel, amiért nem tesz eleget az antiszemitizmus visszaszorításáért. Az egyetem ugyanis még szeptemberben, a Hamász Izrael elleni terrortámadása előtt meghívott egy palesztin irodalmi fesztiválra nyíltan zsidóellenes nézeteket hangoztató előadókat.

14:37

Rishi Sunak: a britek Izrael mellett állnak a „legsötétebb órákban” is

Rishi Sunak brit miniszterelnök megígérte csütörtökökön Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy a britek Izrael mellett állnak a „legsötétebb órákban” is. Sunak továbbá üdvözölte az izraeli kormány döntését, hogy beengednek humanitárius segélyeket a Gázai övezetbe.


 

10:56

Palesztina melletti tüntetőkkel csapott össze a rendőrség Libanonban – videó

A libanoni rendőrség szerdán az Izrael gázai légicsapásai ellen tüntetőkkel csapott össze Bejrútban, a libanoni amerikai nagykövetségnél. A biztonsági erők könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták a több száz fős tiltakozó tömeget a nagykövetséghez vezető utcában.  

09:49

Kemény csapást mértek a Hamász és Hezbollah célpontokra az izraeliek – Több magas rangú tisztviselőt is megöltek

Az izraeli hadsereg a Gázai övezetben az Hamász iszlamista terrorszervezet infrastruktúráját, az északi határnál pedig az Izraelt támadó Hezbollah síita szervezet célpontjait lőtte szerda éjjel a katonai szóvivők jelentése szerint. Többek között az elit Nuhba egység több harcosát és a rafahi Népi Ellenállás Bizottságok vezetőjét is kiiktatták az izraeli fegyveresek.

09:22

Lavrov szerint provokációk azok a kísérletek, amelyek Iránt hibáztatják a gázai válságért

Komoly kockázata van annak, hogy regionális méretűvé szélesedhet a gázai konfliktus, Oroszország kapcsolatban áll Törökországgal az ügyben – mondta az orosz külügyminiszter Phenjanban újságíróknak. 

izraeli háború Izrael segélyszállítás Hamász Egyiptom
Kapcsolódó cikkek