Közélet

Megkezdődött az Egyiptom felől érkező segélyek szállítása

Joe Biden amerikai elnök kiemelte, hogy amennyiben a Hamász lefoglalja vagy akadályozza a segélyek szállítását, úgy leállítják a segítséget.

Egyiptom legfeljebb 20 segélyszállító kamion számára engedélyezi a belépést a Gázai övezetbe – jelentette be Joe Biden amerikai elnök az egyiptomi elnökkel folytatott telefonos egyeztetését követően.

Fotó: Saul Loeb / AFP

Az egyiptomi államfői hivatal ezzel egy időben azt közölte, hogy Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi és Joe Biden amerikai elnök telefonon megállapodott a humanitárius szállítmányok átjuttatásának körülményeiről a Gázai övezetbe a rafahi határátkelőn keresztül.

Joe Biden a németországi Rammstein légi támaszponton hazaindulása előtt újságírók előtt elmondta, hogy

az első, Egyiptom felől útnak induló szállítmányt továbbiak követhetik, amennyiben az ENSZ felügyelete alatt a segélyek eljutnak a rászorulókhoz. Hozzátette, hogy ha a Hamász emberei a szállítmányt lefoglalják, vagy nem engedik célba érni, akkor a humanitárius segítséget leállítják.

Az amerikai elnök arról is beszámolt, hogy izraeli részről nem találkozott ellenkezéssel a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő palesztinoknak szánt izraeli látogatása idején megígért 100 millió dolláros humanitárius segéllyel szemben. Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős irodája szerdán azt közölte, hogy 

összesen mintegy 3 ezer tonna humanitárius támogatás várakozik arra, hogy Egyiptomon keresztül a palesztinok lakta Gázai övezetbe juthasson.

Biden arról is beszámolt, hogy hitelesnek tartja az amerikai védelmi minisztérium vizsgálatát, amely eddig azt állapította meg, hogy a gázai kórházat kedden ért, több száz emberéletet követelő robbanás nem izraeli támadás következménye. Az izraeli magyarázat szerint 

a palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet célt tévesztett rakétája csapódott be a kórház közelében, miközben a Hamász palesztin terrorszervezet Izraelt teszi felelőssé a történtekért.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerdán megvétózta azt a határozati javaslatot, amely elítélte volna a civilek elleni minden erőszakot az Izrael és Hamász közötti konfliktusban. Joe Biden amerikai elnök bírálata szerint a határozat nem említi meg Izrael jogát az önvédelemhez.

 

izraeli háború Izrael segélyszállítmány Hamász Egyiptom
Kapcsolódó cikkek