Közélet

Az izraeli háború 14. napja – friss hírek

Az éjszaka folyamán az izraeli vadászgépek a terrorszervezetek több mint száz hadműveleti célpontját támadták meg a Gázai övezetben, készül a szárazföldi hadművelet.

A Hamász elleni izraeli háború a 14. napjához érkezett, közel két héttel azután, hogy a Hamász legalább 1300 izraelit lemészárolt és több mint 3300-at megsebesített a gázai határközösségek elleni könyörtelen támadás során. A Gázai övezetben a Hamász által ellenőrzött egészségügyi minisztérium jelentése szerint legalább 3785 palesztin halt meg a heves izraeli légi csapásokban – számolt be a Haaretz.com. A Hamasz és a Palesztin Iszlám Dzsihád több mint 203 katonát és civilt tart túszul, köztük külföldi állampolgárokat is.

Israel-Gaza conflict; Destroyed Kibbutz Be'eri of Israel
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Joe Biden amerikai elnök, regnálása óta második rendkívüli beszédét tartotta az Ovális Irodában és „sürgős” finanszírozást kér Izraelnek és Ukrajnának, mint mondta, Izrael „elhúzódó” gázai hadjáratra készül.

Az Izraeli Védelmi Erők frissítést tett közzé az X-en, amelyben ez áll: „Az éjszaka folyamán az izraeli vadászgépek a terrorszervezetek több mint száz hadműveleti célpontját támadták meg a Gázai övezetben, megsemmisítve alagútaknákat, lőszerraktárakat és több tucat hadműveleti parancsnokságot. A támadások során az IDF és a Shin Bet (belső elhárítás) megsemmisített egy terroristát, aki a Hamász terrorszervezet haditengerészeti haderejében volt, a terrorista részt vett a Gázai övezetben végrehajtott gyilkos terrorakciókban.”

Az IDF közölte, hogy „a terrorista szervezet légierejének egy terrorista osztagát, amely rakétákat tervezett egy repülőgépre, meghiúsították”.

Biden után az angol miniszterelnök is a térségben tárgyal. Rishi Sunak brit miniszterelnök pénteken Egyiptomba utazik, ahol megbeszéléseket folytat a térségbeli kollégáival, hogy megvitassák az izraeli és gázai helyzetet – közölte hivatala. A közlemény szerint, a megbeszéléseken Sunak hangsúlyozni fogja, hogy „el kell kerülni a regionális eszkalációt, és meg kell akadályozni a további szükségtelen civil életek elvesztését” – közölte hivatala.

20:04

Elengedett a Hamász két amerikai túszt

A Hamász pénteken bejelentette, hogy humanitárius okokból szabadon eresztett két amerikai túszt, egy anyát és a lányát a több mint kétszáz emberből, akiket az Izrael elleni terrortámadás során raboltak el.

19:10

Izraeli hadsereg szóvivője: aki azonosul Greta Thunberggel, az a terrort támogatja

„Aki a jövőben bármilyen módon azonosítja magát Grétával, véleményem szerint a terror támogatója” – mondta az izraeli hadsereg szóvivője azután,hogy a korábban klímaaktivistaként feltűnő fiatal lány kiállt a gázai palesztinok mellett.

17:42

Felvázolta Gáza megszállásának menetét az izraeli védelmi miniszter

Az infrastruktúra megsemmisítése után következhet a bevonulás Gázába – közölte az izraeli védelmi miniszter. Yoav Gallant kifejtette, hogy a rakétacsapásokkal felőrlik az infrastruktúrát, majd a hadsereg bevonulásával felszámolják a Hamász megmaradt egységeit. A háború harmadik szakaszáról a miniszter úgy nyilatkozott, hogy végső megoldást jelent majd Gáza és Izrael helyzetére.

16:55

Háttér: mi áll Izrael és Irán ellenségeskedése mögött?

Az egykor szövetséges államok az elmúlt évtizedekben ősellenséggé váltak, folyamatos proxy-háborút folytatnak egymás ellen. Izrael és a Hamász háborújában egyre nagyobb annak a veszélye, hogy a konfliktus a teljes Közel-Keletre kiterjed. Különös aggodalomra ad okot az Izrael ősellensége, Irán  szerepe.

15:04

A németek már Iránt is fenyegetik

A német külügyminiszter óva intette az Irán támogatta csoportokat az izraeli háborúba való belépéstől. Annalena Baerbock a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadása óta másodszor jár szolidaritási látogatáson Izraelben - jelentette a helyi sajtó.

14:10

Az ENSZ aktívan dolgozik azon, hogy a segélyek bejussanak Gázába

A segélyszállítmányok még mindig a rafahi határon várakoznak, de az ENSZ aktívan dolgozik a helyzet megoldásán. Jelenleg nagyjából 200 teherautó áll készen, hogy a félszigetről a Gaázai övezetbe jusson.

10:40

Amerikai romboló lőtt le Izrael felé tartó rakétákat

Több olyan rakétát és drónt lőtt le egy amerikai romboló a Vörös-tengeren, melyek izraeli célpontok felé tarthattak – jelentette be csütörtökön az amerikai hadügyminisztérium szóvivője.

10:34

Izrael lecsapot egy görög ortodox templomra Gázában, a lakosságot pedig kitelepítik a libanoni határ mellől

Felrobbant egy görög ortodox templom Gázában, a Hamász azt állítja, hogy Izrael csapott le az épületre. A templomban több civil család keresett menedéket, sokan meghaltak. Eközben Izrael kitelepíti a lakosait a libanoni határ mellől, ami a háború eszkalációját vetíti előre. Egyiptomban, a rafahi határátkelőnél egyre nagyobb a mozgolódás, egyesek szerint akár még ma megnyílhat az átkelő a segélyszállítmányok előtt.

09:54

Biden: Ukrajna és Izrael támogatására szólította fel az amerikaiakat

Az amerikai elnök beiktatása óta másodszor intézett tévébeszédet fehér házi irodájából, most arra hívta fel az amerikai nép figyelmét, hogy továbbra is támogatni kell Ukrajnát és Izraelt.

Gázai övezet izraeli háború Hamász IDF
Kapcsolódó cikkek