Közélet

Az izraeli háború 18. napja – Joe Biden rászólt Netanjahu miniszerelnökre, hogy tartson fenn humanitárius folyosót Gázában

Joe Biden és a volt amerikai elnök, Barack Obama is önmérsékletre inti Izraelt.

Hétfő este két izraeli nőt engedtek ki a Hamász fogságából. A 85 éves Yocheved Lifshitz és a 79 éves Nurit Cooper a Kibbutz Nir Ozból lettek elrabolva. Az izraeli kormány köszönetet mondott Egyiptomnak és a Vöröskeresztnek a túszok szabadon bocsátásában való közreműködésért – számolt bea Haaretz.com.

Israeli Bombardment in Gaza October 23
Fotó: Middle East Images via AFP

Közben a tegnap is kitartott a rakétatűz Gázából az izraeli városok és települések felé, hétfő délután szirénák szólaltak meg a határ közelében lévő településeken. Két gázai drón lépett be Izrael légterébe, amelyeket egy katonai helikopter és egy légvédelmi rendszer fogott el. Izrael pedig folytata a Gázai övezet déli részén a légicsapásokat az éjszaka folyamán.

Joe Biden elnök „hangsúlyozta, hogy fenn kell tartani a sürgős humanitárius segítségnyújtás folyamatos áramlását Gázába Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében – közölte a Fehér Ház. A telefonhívás azután zajlótt le, hogy a 20 teherautóból álló harmadik segélykonvojt beengedték Gázába az egyiptomi rafahi határátkelőn keresztül. Az ENSZ azonban figyelmeztetett, hogy az üzemanyagot nem tartalmazza, és a tartalékok a következő két napon belül elfogynak.

Az ENSZ tisztviselői szerint naponta körülbelül 100 segélyszállító kamionra lenne szükség ahhoz, hogy a 2,3 millió embernek otthont Gázában kielégítsék az alapvető szükségleteket. Közülük mintegy 1,4 millió hajléktalan.

Még ha támogatjuk is Izraelt, azt is világossá kell tennünk, hogy az számít, hogy Izrael hogyan folytatja a Hamász elleni harcot

 – mondta Barack Obama volt amerikai elnök nyilatkozatában, amely egyúttal hangsúlyozta Izrael "jogát ahhoz, hogy megvédje polgárait az ilyen akaratlan erőszakkal szemben. 

A The Guardian beszámolója szerint a korábbi elnök jelezte, hogy a világ szorosan figyeli a térségben zajló eseményeket, és minden izraeli katonai stratégia, amely figyelmen kívül hagyja az emberi költségeket, végül visszaüthet.

Palesztinok ezreit, köztük sok gyereket öltek meg már a Gázai övezetben végrehajtott izraeli csapások , miközben több százezret kényszerültek elhagyni otthonaikból – írta Obama.

Az izraeli kormány azon döntése, hogy elzárja az élelmet, a vizet és az áramot a fogságban lévő polgári lakosságtól, nemcsak a növekvő humanitárius válság súlyosbodásával fenyeget; tovább erősítheti a palesztin attitűdöket generációkon keresztül, erodálhatja Izrael globális támogatását, Izrael ellenségeinek kezére kerülhet, és alááshatja a térség békéjének és stabilitásának elérésére irányuló hosszú távú erőfeszítéseket.

Ez egy ritka külpolitikai beavatkozás volt Obama számára, és nem volt világos, hogy a nyilatkozatot egyeztették-e a Biden-kormányzattal.

20:10

Macron az egyensúlyt keresi Izraelben

Az egyensúlyt igyekezett megtalálni izraeli útján Emmanuel Macron francia elnök kedden, így egyszerre szólított fel a békefolyamat újraindítására és egy, a Hamász ellen küzdő nemzetközi koalíció létrehozására, melyhez az Iszlám Állam elleni szövetség adhatná a mintát.

19:07

A palesztinok szerint elfogadhatatlan az ENSZ tétlensége

Elfogadhatatlan az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tétlensége a gázai konfliktussal kapcsolatban - jelentette ki kedden New Yorkban a palesztin külügyminiszter.

18:19

Az USA felkészül a legrosszabbra: végszükség esetén 600 ezer amerikait evakuálnának

A Biden-kormányzat arra készül, hogy amerikai állampolgárok százezreit kell evakuálni a Közel-Keletről, ha nem sikerül megfékezni a gázai vérengzést, állítja négy, az amerikai kormány készenléti terveit ismerő tisztviselő - írja a The Washington Post.

17:28

Fizetni is hajlandó a túszok hollétéről szóló információkért Izrael

A bombatámadások után szórólapok lepték el Gáza utcáit, melyek szintén az izraeli légierő gépeiről érkeztek. Az arab nyelvű üzenetekben az izraeli hadsereg (IDF) pénzt és védelmet kínál azok számára, akik helyes információkat közölnek a Hamász által elrabolt túszok hollétéről.

16:32

Brutális mennyiségű fegyvert vásárolt fel az izraeli lakosság

Az izraeli háború hatására az állampolgárok minden korábbinál több fegyvertartási engedélyt váltottak ki. A lőterek kihasználtsága is 100 százalékos Izraelben.

14:29

Bejrútban attól tartanak, hogy Libanonra is kiterjed a konfliktus

Az izraeliek azonnali, komoly fenyegetésnek tekintik a Hezbollahot, becslésük szerint a síita fegyveres csoportnak mintegy 150 ezer rakétája van, amelyekkel Izraelt veheti célba.

11:25

Több mint kétezer gyermek halt meg Gázában, az üzemanyaghiány tovább ront a helyzeten

A gázai övezetben az üzemanyag az életet jelentheti, azonban a harcok során is használhatják. Az izraeli hadsereg jelezte: a Hamász rendelkezik üzemanyaggal, és egy műholdfelvételt is bemutatott erről.

10:37

Megérkezett Izraelbe Emmanuel Macron

Megérkezett kedden Tel-Avivba Emmanuel Macron francia elnök, hogy kifejezze Franciaország szolidaritását Izraellel, és szorgalmazza a Gázában az október 7-i Hamász támadása óta fogva tartott túszok szabadon bocsátását.

10:29

ENSZ: azonnali tűzszünetre van szükség Gázában

Az ENSZ szerint még mindig a legfontosabb lépés az azonnali humanitárius tűzszünet, de felhívta a figyelmet a nemzetközi jog megsértésére is a civil foglyokkal kapcsolatban.

07:43

Az ENSZ több tucat munkatársát ölték meg Gázában az izraeli légicsapások

Már 35 ENSZ munkatárs vesztette életét Gázában. Az elmúlt 24 órában az izraeli légicsapások az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének hat dolgozójával végeztek. A segélyek eljuttatása a bajban lévő gázai palesztinoknak továbbra is nagyon nehéz, mivel Izrael nem biztosít humanitárius folyosót az övezetben.

07:40

Egy 85 éves és egy 78 éves női túszt engedett szabadon a Hamász – videó

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet bejelentette két újabb női túsz szabadon engedését hétfő este – közölte az izraeli média.

izraeli háború Gáza Joe Biden Barack Obama
Kapcsolódó cikkek