Közélet

Az izraeli háború 24. napja – szárazföldön és levegőben támadtak az izraeliek, több tucat iszlamistát likvidáltak

Több tucat palesztin fegyveres iszlamistát ölt meg az izraeli hadsereg a Gázai övezet szárazföldi hadműveletének kibővítésével, ciszjordániai razzián és a libanoni határnál. Palesztin jelentések szerint az izraeli egységek több mint száz katonai járművel és több irányból indították a rajtaütést Dzseninben, két katonai buldózer is részt vett az akcióban, miközben felettük drón is repült.

A Gázai övezetben harcoló izraeli katonai erők az éjszaka folyamán megölték a Hamász több tucat terroristáját, terrorista infrastruktúrát és katonai egységeket semmisítettek meg.

Israeli soliders ride in their armoured vehicles towards the border with the Gaza Strip on October 16, 2023, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Thousands of people, both Israeli and Palestinians have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip, entered southern Israel in a surprise attack leading Israel to declare war on Hamas in Gaza on October 8. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)
Egy izraeli tartalékos katona meghalt, ketten pedig súlyosan megsebesültek, amikor egy tank felborult.
Fotó: AFP

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte: több tucat, magukat épületekben elbarikádozó és az izraeli erőkre támadó terroristát öltek meg. Hozzátette: az egyik esetben a harcosok irányította repülő eszközzel felrobbantottak egy épületet, amelyben a Hamász terrorszervezet több mint húsz fegyverese gyülekezett.

Egy másik incidensben vadászgép végzett a palesztin fegyveresekkel, akik páncéltörő rakétát készültek elindítani a Gázai övezetben található Azhar Egyetem környékén. Az elmúlt napon körülbelül hatszáz gázai célpontot támadott Izrael, köztük 

  • lőszerraktárakat, 
  • búvóhelyeket, valamint 
  • a Hamász hadműveleteinek gyülekezőhelyeit és légelhárító állásait.

Az izraeli katonák Ciszjordániában, Dzseninben hajtottak végre razziát az éjszaka, az ottani menekülttáborban tűzharcba keveredtek, négy palesztin fegyveres életét vesztette, és többen megsebesültek. A többi között drónokat, lőszert, és járművek felrobbantására szolgáló robbanószerkezeteket találtak a fegyvereseknél, ezeket a tűzszerészek megsemmisítették. Ezenkívül drónokkal is támadták a palesztin iszlamistákat.

A palesztin jelentésekben az áll, hogy az izraeli egységek több mint száz katonai járművel és több irányból indították a rajtaütést Dzseninben. Szerintük két katonai buldózer is részt vett az akcióban, miközben felettük drón is repült. Megsemmisítették a dzsenini menekülttábor bejáratánál lévő kaput, amelynek felirata az volt, hogy 

a tábor ideiglenes állomás a visszatérésig.

Az északi, a libanoni határnál kialakult fronton az Iszlám Dzsihád katonai ága, az Al-Kudsz Brigádok két embere haláláról számolt be, akik a libanoni határnál fekvő Hanita kibucnál az izraeli katonákkal kitört tűzharcban vesztették életüket. Továbbá egy izraeli tartalékos katona meghalt, ketten pedig súlyosan megsebesültek, amikor egy tank felborult.

Az izraeli háború fontosabb vasárnapi híreit itt találja.

 

20:22

A sokkoló, háborús képek beférkőztek a gyermekjátékokba is

A Hamász terrorakcióiról készült borzalmas képek most már valóban ott vannak mindenhol, legalábbis az elektronikus térben. Mint kiderült, Izrael propaganda célú, érzelmekre ható hirdetései a kisgyerekeknek szánt videojátékokban is megjelenik.

Az izraeli védelmi minisztérium egyik rövid reklámjában a Hamász október 7-i terrortámadásakor készült képeket mutatnak be, a videóban láthatók rakétatámadások, robbantások és álarcos fegyveresek. A klipet egy ígérettel zárták, miszerint „súlyos árat fizetnek azok, akik bántják őket”. 

A Reuters hat olyan esetről értesült, amikor gyerekek hasonló hirdetést láttak Nagy-Britanniában, Franciaországban, Ausztriában, Németországban és Hollandiában.

19:04

Itt a megfejtés az izraeli taktikára: saját fegyverét fordították a Hamász ellen

Három héttel a Hamász terrortámadása után Izrael katonái a Gázai övezetbe léptek a hétvégén. Miután a kormány megígérte a népnek, hogy eltörli a terrorszervezetet a Föld színéről és behívott 360 ezer tartalékost, a közvélemény biztos volt abban, hogy a hadsereg bevonul Gázába és megtisztítja azt a terroristáktól.

Ez azonban csak részben történik a várakozásoknak megfelelően. Az izraeli hadsereg ugyanis csak kisebb csapatokban, éjjelente lép a területre. A beszivárgás már hetekkel korábban megkezdődött, ám akkor csak az elhurcolt és megölt zsidók holttesteit szedték össze, valamint információt gyűjtöttek a nagyobb katonai behatolás megtervezéséhez.

A Hamász módszere a csapdaállítás és a lesből támadás. A szűk arab utcák és a szerteágazó, több száz kilométeres alagutak óriási előnyt adnak a palesztin terroristáknak az érkező izraeli katonákkal szemben. Így az izraelieknek hiába van világszínvonalú technikai felszerelése, azok elhalványulnak a palesztinok hazai terepén. 

Pont emiatt a hadsereg maga is felvette a terroristák harcmodorát, a gerilla-hadviselést. 

A gerillaharc majdnem olyan régi, mint maga a háború. A terület adottságait kihasználó, taktikán és kreativitáson alapuló harcmodort hagyományosan a gyengébb, kisebb létszámú, ámde mozgékonyabb és legfőképpen motiváltabb oldal használja hazai terepen a létszámban és technológiailag erősebb oldallal szemben.

17:41

Kegyetlenül végezték ki a fiatal izraeli-német túszt

A Hamász lefejezte Shani Louk izraeli–német túszt, miután elrabolták egy zenei fesztiválról, majd október 7-én a terroristák meztelenül végighurcoltak Gáza utcáin – jelentette ki hétfőn Izrael elnöke. „Megtalálták a koponyáját” – mondta Jichák Hercog izraeli államfő a Welt című német lapnak. 

Ez azt jelenti, hogy ezek a barbár, szadista állatok egyszerűen levágták a fejét, miközben izraelieket támadtak, kínoztak és gyilkoltak

– mondta a politikus.

Az izraeli külügyminisztérium szerint a 23 éves tetoválóművész „mérhetetlen borzalmakat” élt át, mielőtt kivégezték. Louk elrablásáról felvételek is kikerültek, amelyeken azt lehetett látni, hogy mozdulatlanul feküdt egy teherautó hátuljában, miután elrabolták és elhurcolták Gázába. A felvételekből nem derült ki, hogy a nő élt-e még. A nő édesanyja néhány nappal később azt nyilatkozta, hogy a lánya életben van, és egy gázai kórházban tartják. Louk édesanyja később elmondta, hogy vasárnap értesült arról, hogy lánya már nem él.

15:11

Magyarul is üzent Jair Lapid: haza kell hozni a Gázába elhurcolt túszokat

A Hamász 239 túszt, köztük csecsemőt, gyermeket, nőt és férfit tart túszul Gázában – írta Facebook-posztjában Jair Lapid korábbi izraeli miniszterelnök, aki a Hamász–Izraeli háború kitörésekor csatlakozott a felállított egységkormányhoz.

A Hamász meglepetésszerű október 7-ei támadásában több mint 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva a Gázai övezetben. Egyiptomi és katari közbenjárásra eddig négy embert engedett szabadon a palesztin szervezet: egy amerikai anyát és lányát, majd egy nyolcvanöt éves és egy hetvennyolc éves nőt engedtek el a terroristák. 

„A világ minden országának, minden kormánynak, minden tisztességes embernek ugyanazt kell követelnie” – fogalmazott a magyar származású politikus, aki több nyelven – köztük magyarul is – kérte a túszok hazahozatalát.

15:06

„Mi nem a nácik leszármazottai vagyunk” – Horvátországban is botrány lett az ENSZ-határozatból

Nincsenek komplexusaim, nem mi üldöztük a zsidókat a második világháborúban ezzel szúrt oda a horvát kormánynak Zoran Milanovic, hivatalban lévő államfő az index.hr tudósítása szerint, miután az ENSZ Közgyűlés pénteken nem kötelező érvényű határozatot fogadott el, amelyben haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet szorgalmaz a Gázai övezetben az ellenségeskedések beszüntetése érdekében. A határozat ellen szavazott Magyarországhoz és az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonlóan Horvátország is, ám erről a köztársasági elnökkel a kormány nem konzultált, annak ellenére, hogy alkotmányos kötelezettsége lett volna.

Nem a nácik, hanem többnyire antifasiszták leszármazottai vagyunk. Nincsenek komplexusaim, ha a németeknek vagy az osztrákoknak van, akkor kezeljék őket, hadd tűzzék ki mások zászlóját, mi nem fogjuk

– hangsúlyozta az elnök, aki szerint tartózkodni kellett volna a szavazáson.

14:39

Egy titkos kormányzati dokumentum megjósolta a Hamász támadását, csak senki nem vette komolyan

Az izraeli sajtó nyilvánosságra hozott egy 2016-os, szigorúan titkos kormányzati dokumentumot, amely szinte teljes egészében előrevetítette a Hamász 2023. október 7-én végrehajtott véres támadását.

Ezt Avigdor Liberman akkori védelmi miniszter jegyzi, aki egy tizenegy oldalas jelentést készített. Ebben a hét évvel ezelőtti anyagban figyelmeztetett a gázai terrorista vezetés tervére, hogy át akarnak törni a határon, hogy zsidó közösségeket rohanjanak le Dél-Izraelben. Ennek pedig részét képezi a mészárlás és a túszejtés is. Ahogy arról a Világgazdaság is számos cikkben beszámolt, a végül október elején bekövetkezett terrortámadás éppen ilyen forgatókönyv mentén zajlott le. 

Azon a szombat reggelen körülbelül 2500 terrorista rontott be Izraelbe szárazföldön, tengeren és légi úton. Több mint 1400 embert, zömében civileket öltek meg az otthonában, illetve egy nagyszabású fesztiválon. Illetve legalább 239 túszt – köztük 30 gyereket – visszahurcoltak a Gázai övezetbe, ők azóta is fogságban vannak.

14:37

Az oroszok szerint a mahacskalai helyzet a nyugat műve

Tanácskozást hívott össze a rendőri szervek vezetőivel Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy megvitassa nyugat kísérleteit, mellyel a közel-keleti eseményeket kívánja arra használni, hogy megossza a társadalmat – mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hétfőn.

Vasárnap a dagesztáni Mahacskalában található repülőteret felbőszült tömeg árasztotta el, hogy a Tel-Avivból érkező járat izraeli utasaira vadásszon. 

A muszlim többségű tartományban a lincselésre készülő tömeg a repülőtér kifutópályáját is elérte és a zavargásoknak számos sérültje is volt. A hatóságok mintegy 60 főt tartóztattak le és további 150 főt azonosítottak a csőcselék tagjaiból.

Putyin este hétre hirdette meg a találkozót, melyen részt vesz többek között Mihail Misusztyin miniszterelnök, Igor Krasznev főügyész, Dmitrij Medvegyev, a biztonsági tanács alelnöke és persze Nyikolaj Patrusev, a testület vezetője is, de a külügyminiszter Szergej Lavrov, a hadügyminiszter Szergej Sojgu, illetve az FSZB vagy az SZVR és az Orosz Gárda vezetői sem maradnak távol

12:15

Megrohamozták a fegyverszaküzleteket az Egyesült Államokban élő zsidók

Az antiszemita érzületek terjedésével párhuzamosan az amerikai fegyverkereskedők új vásárlói rétegre találtak rá: egyre több amerikai zsidó vásárol lőfegyvert például Los Angeles környékén.

Sokan közülük először ásárolnak fegyvert – mondta el a TMZ-nek Eric Fletcher, a Burbank Ammo and Guns üzletvezetője, aki arról is beszélt, hogy sok vásárló nő és előfordul, hogy az egész család ellátogat az üzletbe.

Mivel Kaliforniában az első vásárlóknak egy biztonsági tanúsítványt is be kell szerezniük, így adatokkal is alátámasztható az elős vásárlók ugrásszerű növekedése. A bolt 194 lőfegyverbiztonsági tanúsítványt kezelt idén októberben, míg tavaly ugyanebben a hónapban ez a szám mindössze 45 volt. Fletcher szerint az új vásárlók háromnegyede zsidó.

12:14

Megtalálták egy fiatal nő maradványait, akit a Hamász tagjai raboltak el a zenei fesztiválról

Hétfőn találták meg Shani Louk izraeli-német állampolgár holttestét, akit feltehetően az Izraelben megtartott zenei fesztiválról raboltak el a Hamász tagjai. A fiatal nő holttestét a húga azonosította, és megerősítette a testvére halálát az Instagramon. 

Loukot elrablásáról felvételek is kikerültek, amikben azt lehetett látni, hogy mozdulatlanul feküdt egy teherautó hátuljában, miután elrabolták és elhurcolták Gázába. A felvételekből nem derült ki, hogy a nő élt-e még a videón. A The Jerusalem Post cikke szerint Louk édesanyja néhány nappal később azt nyilatkozta, hogy a lánya életben van, és egy gázai kórházban tartják. Louk édesanyja, később a német RTL/ntv-nek elmondta, hogy vasárnap értesült arról, hogy lánya már nem él.

Palesztína Izrael háború Hamász
Kapcsolódó cikkek