Közélet

Az izraeli háború 23. napja – Netanjahu megüzente: a föld felett és a föld alatt is elpusztítják az ellenséget

Benjamin Netanjahu közölte, hogy az izraeli háborús kabinet megvitatta a túszok palesztin foglyokra történő kicserélésének kérdését, de további részleteket nem árult el.

A Gázai övezetet uraló Hamász elleni háború hosszú és nehéz lesz, és készen állunk rá – jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat esti tel-avivi sajtótájékoztatóján. 

Fotó: Abir Sultan / AFP

A miniszterelnök közölte, hogy a Gázában az izraeli csapatok által indított szárazföldi hadművelet a háború második szakasza. A kormányfő ígéretet tett 

az ellenség elpusztítására a föld felett és a föld alatt,

és ismételten felszólította a palesztin polgári lakosokat, hogy hagyják el a Gázai övezet északi részét, ahol az izraeli támadás összpontosul. Benjamin Netanjahu a Joav Galant védelmi miniszterrel és Beni Ganzcal, a háborús kabinet tagjával közösen tartott sajtótájékoztatón kijelentette: 

minden lehetséges erőfeszítést megtesznek a több mint kétszáz túsz kiszabadításáért a szárazföldi hadművelet során.

A kormányfő igennel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy folytatódnak-e a túszok kiszabadítása érdekében folyó tárgyalások a szárazföldi offenzíva idején. Benjamin Netanjahu közölte, hogy az izraeli háborús kabinet megvitatta a túszok palesztin foglyokra történő kicserélésének kérdését, de további részleteket nem árult el. A kormányfő közölte, nem állnak a rendelkezésére olyan adatok, amelyek szerint Iránnak közvetlen köze lett volna a Hamász fegyveresei által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadáshoz, de hozzátette, hogy tudomása szerint a Hamász katonai kiadásainak 90 százalékát Teherán finanszírozza. 

A Gázai övezet több térségében helyreállt a távközlési és internetszolgáltatás vasárnapra virradóra palesztin telekommunikációs források szerint, a hírt az internetes forgalmat figyelő Netblocks is megerősítette. A terület péntek este kezdődött kommunikációs blokádja miatt a legfontosabb intézmények, szervezetek sem tudtak kommunikálni, így például a mentők sem tudtak a sebesültekről. 

Szombat este a gázai egészségügyi minisztérium azt közölte, már több mint 8000 ezer halálos áldozata van az övezetet ért izraeli támadásnak. A tárca által aznap reggel bejelentett szám 7703 volt. Ugyanekkor Mirjana Spoljaric, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke elfogadhatatlannak nevezte a térségben élő civilek megpróbáltatásait, és felszólította a nemzetközi közösséget, ne nézze tétlenül szenvedésüket. Egyúttal ismét felszólította az iszlamistákat, engedjék szabadon az elhurcolt túszokat.  

 

14:31

A Hamász vezetője azonnali fogolycserét szorgalmaz

A palesztin foglyok elengedését a Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín el-Kasszám Brigádok vezetője követelte korábban, most a a Hamász feje is alkudozna Izraellel.

13:41

Elon Musk felajánlotta a Starlinket a gázai segélyszervezeteknek

Izrael azonnal jelezte a nemtetszését, hogy Elon Musk Gázában akar segíteni.

13:23

Betörtek az ENSZ raktáraiba a gázaiak

Több ezer gázai hatolt be az ENSZ palesztin menekültek ellátásért felelős szervezetének  raktáraiba és elosztó központjaiba.

09:19

Erdogan szerint a nyugati világ megsiratta a meggyilkolt ukrajnai gyermekeket, a gázai gyerekek láttán azonban csöndben van

A török államfő azt mondta, hogy ami Gázában zajlik, az nem önvédelem, hanem mészárlás.

Gázai övezet izraeli háború izraeli támadás Benjámin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek