Az ukrajnai és az izraeli háborús helyzet, valamint Románia schengeni térséghez való csatlakozásának kérdése is szerepelt Novák Katalin köztársasági elnök és Klaus Johannis román államfő megbeszélésének témái között szerdán a Sándor-palotában, Budapesten.

NOVÁK Katalin; IOHANNIS, Klaus
 Klaus Johannis és Novák Katalin egyetértett abban, hogy mindkettőjük számára fontos a nemzeti kisebbségek helyzete.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Kétoldalú találkozójukon a nemzeti kisebbségek, így az erdélyi magyarság helyzetéről is tárgyalt Klaus Johannis és Novák Katalin. A magyar köztársasági elnök a megbeszélést követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott:

Mindkettőnk számára fontos a nemzeti kisebbségeknek a helyzete, nekünk, magyaroknak pedig különösen fontos az erdélyi magyarság sorsa, jelene és jövője, ezért kiemelten beszéltünk erről,

de szóba került Magyarország jövő évi soros európai uniós elnöksége, valamint a két ország közötti gazdasági, energetikai és közlekedési kapcsolatok kérdése is.

NOVÁK Katalin; IOHANNIS, Klaus; KUN SZABÓ István
A Sándor-palotában járt a román államfő.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Novák Katalin: Magyarország kész részt venni bármely békekezdeményezésben

A magyar kormány számít arra, hogy Zelenszkij elnök lépéseket tesz, és elősegíti az ukrajnai magyarok nemzetiségi jogainak helyreállítását, ahogy erre kijevi találkozójuk alkalmával és New Yorkban is ígéretet tett.

A magyar köztársasági elnök történelmi jelentőségűnek nevezte a találkozót, miután román államfő legutóbb tizennégy éve tett hivatalos látogatást Magyarországon.

Kiemelte: az a cél, hogy mindkét ország számára számára fontos, szomszédos országokhoz méltó, pragmatikus kapcsolatot alakítsanak ki Magyarország és Románia között.

Kérdésre válaszolva közölte:

Magyarország elítéli a terrorista támadást Izrael állam ellen, és igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy ne eszkalálódjon a konfliktus.

Hozzátette: korábban nem látott intenzitású háborús konfliktusok robbannak ki a világ különböző pontjain.

Számos ország vezetői azon dolgoznak, hogy mindez ne vezessen harmadik világháborúhoz. Bölcs és józan döntéseket kell hozni

– hangsúlyozta a köztársasági elnök.