Közélet

Az orosz-ukrán háború 605. napja – friss hírek

A demokráciába vetett bizalmat próbálja megrendíteni Oroszország a világ számos országában – állítja az amerikai hírszerzés.

Oroszország a kémhálózatát, az állami és a közösségi médiát arra használja fel, hogy aláássa a közvélemény választásokba vetett bizalmát szerte a világon – derül ki egy amerikai titkosszolgálati jelentésből, amelyet mintegy száz országgal osztottak meg – írta a The Guardian.

Az amerikai hírszerzés szerint Biden és Trump választási küzdelme alatt is aktívak voltak az oroszok (Fotó: Eric Baradat / AFP)

„Oroszország arra összpontosít, hogy olyan műveleteket hajtson végre, amelyek csökkentik a közvélemény választási feddhetetlenségébe vetett bizalmát” – áll a pénteken kiadott jelentésben, az amerikai hírszerző közösség megállapításaira hivatkozva. 

Ez egy globális jelenség. Információink azt mutatják, hogy az orosz kormány magas rangú tisztviselői, köztük a Kremlben is, értéket látnak az ilyen típusú befolyásolási műveletekben, és hatékonynak tartják

 – áll a brit lap által idézett jelentésben.

A jelentés szerint Oroszország 2020 és 2022 között „összehangolt erőfeszítést” tett annak érdekében, hogy aláássa a közbizalmat kilenc demokráciában, köztük az Egyesült Államokban, legalább 11 választáson. További 17 demokráciát céloztak meg „kevésbé kifejezett” módszerekkel.

A célországok megnevezése nélkül a jelentés szerint az amerikai kormány megosztott velük információkat az orosz hadműveletekről.

Oroszország számára ezeknek a műveleteknek kettős haszna van: instabilitást szít a demokratikus társadalmakon belül, és a demokratikus választásokat működésképtelennek, az ebből következő kormányokat pedig illegitimnek mutatja be

 – áll a jelentésben. Az Egyesült Államok elismeri „saját sebezhetőségét ezzel a fenyegetéssel szemben” – áll a jelentésben, megismételve, hogy az orosz szereplők megpróbálták aláásni a közbizalmat a 2020-as választásokon, amelyeket Joe Biden elnök nyert Donald Trump ellen.

Az orosz-ukrán háború fontosabb pénteki híreit itt olvashatja. 

19:49

Terepre ment Zelenszkij és Putyin is

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ország déli részére látogatott, ahol azt mondta, fegyveres erői visszaverték a keleti Avgyijivka városa elleni orosz offenzívát, és az ukrán erők kitartanak – jelentette az Al-Dzsazíra hírportálja.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig az orosz déli katonai körzet főhadiszállására látogatott el, amely kevesebb mint 100 kilométerre található Ukrajna délkeleti határától. Putyint a vezérkari főnök, Valerij Geraszimov tájékoztatta a háború állásáról – közölte a Kreml.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint heves harcok dúlnak a frontvonalon, az elmúlt 24 órában mintegy 90 harci összecsapás történt.

 Ez jelentős növekedés az egy héttel ezelőtti átlagos napi 60 összecsapáshoz képest.

Az orosz erők fokozták a támadásokat Avgyijivka és Kupjanszk környékén. Kijev közölte, hogy ezeknek a támadásoknak a katonai célja az volt, hogy ukrán csapatokat vonjanak el más frontvonalakról, és megpróbáljanak területeket hódítani még a tél beállta előtt.

18:20

Befészkelték magukat a Dnyeper túlpartján az ukránok

Az ukrán harcosok a fronton azt mondják, hogy a csapatok nemcsak átkeltek a Dnyeperen, hanem – látszólag most először – tartós állásokat sikerült kiépíteniük a folyó hevesen védett keleti (vagy bal) partján, Herszon régióban – jelentette a BBC. Ukrajna ellentámadásának célja, hogy átvágja az oroszok által megszállt területeket, elszakítva a Krím-félszigethez vezető szárazföldi folyosót.

A 46. dandárnál azt mondták a BBC-nek, hogy megpróbálják a teljes irányítást átvenni Krynky falu felett. Azt ugyanakkor maguk is elismerték, hogy a falu teljes bevétele sem jelentene azonnali áttörést, tehát a gyors előrehaladás továbbra sem valószínű.

Az orosz erők közben ellentámadásba lendültek, amely értékelhető eredménnyel eddig nem járt ugyan, de mindkét oldalon jelentős veszteségeket okozott. Ami pedig különösen aggasztó, hogy a tél közeledtével romlanak a körülmények a harctéren, hiszen a csapadékos időjárás mind a légi, mind a szárazföldi műveleteket megnehezíti – mindkét fél számára.

12:34

Több mint tizenegyezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 6154-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5527-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t. 

A beléptetettek közül a rendőrség 62 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

hírszerzés Oroszország jelentés kémkedés demokrácia
Kapcsolódó cikkek