Közélet

Az orosz-ukrán háború 607. napja – friss hírek

A Krím félszigetről indított drónokkal ámadták Ukrajnát éjszaka az oroszok -

Oroszország 13 Sahid típusú önmegsemmisítő drónnal, egy irányított H-59 rakétával és egy azonosítatlan drónnal támadta meg Ukrajnát hétfőre virradó éjjel, a légvédelem valamennyit a levegőben megsemmisítette - közölte az ukrán légierő a Telegramon.
 

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Avdiivka
Fotó: Anadolu via AFP

A jelentés szerint az orosz erők délről az Oroszország által még 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigetről indították a Sahid drónokat, amelyek különböző irányokba repültek Ukrajna déli, keleti és középső régióiba. A H-59-es rakétát egy Szu-34-es repülőgépről lőtték ki Zaporizzsja megye légteréből. Feltehetően Ukrajna északi határánál indítottak útnak egy ismeretlen típusú drónt.
 

Az éjjel légiriadót rendeltek el a déli régiókban az orosz támadó drónok veszélye miatt. Ugyancsak légiriadó volt a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében. 

A dél-ukrajnai Odessza közelében az egyik lelőtt drón roncsai megrongálták egy kikötői raktár tetejét, és tűz is keletkezett, amit idő közben eloltottak - hozta nyilvánosságra Oleh Kiper, a régió kormányzója. Hozzátette, hogy a megye fölött az ukrán légvédelem kilenc támadó drónt semmisített meg. A támadások következtében senki sem sérült meg.
 

Az ukrán vezérkar legfrissebb hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 870-nel 294 700-ra nőtt. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett 12 orosz harckocsit és 325 tüzérségi rendszert.

Az orosz-ukrán háború fontosabb vasánapi híreit itt olvashatja.

18:19

Megérkezett az orosz hadijelentés - több mint ezer ukrán katona esett el

Négy frontszakaszon 29 ukrán rohamot vert vissza sikeresen az orosz hadsereg, amelyben mintegy 1170 ukrán katona esett el vagy sebesült meg - számolt be hétfőn az orosz védelmi tárca.

17:37

Elérte a hárommilliárd eurót az Ukrajnának küldött EBRD-támogatás

Elérte a 3 milliárd eurós célt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által Ukrajnának folyósított pénzügyi támogatás értéke – közölte hétfőn a londoni pénzintézet. Az EBRD – Ukrajna legnagyobb intézményi befektetője – a háború kezdete után nem sokkal legalább 3 milliárd eurós finanszírozási programot hirdetett meg Ukrajna számára a 2022-2023-as időszakra. Tavaly ebből 1,7 milliárd eurót folyósított, és további 200 millió euró finanszírozást hajtott fel pénzügyi partnerintézmények bevonásával.

17:30

Erdogan aláírta Svédország NATO-csatlakozását

Fordulat következett be a Svédország lassan másfél éve húzódó NATO-csatlakozási folyamatával kapcsolatban. A csatlakozás jegyzőkönyvét Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn aláírta, majd ezt követően megküldte a törökországi nagy nemzetgyűlésnek – adta hírül a Hürriyet török hírportál.

16:22

Kemény kritikával illette az EU Ukrajna-politikáját Szijjártó Péter

Továbbra is háborúpárti az ukrajnai helyzettel kapcsolatos brüsszeli megközelítés, az Európai Bizottság húszmilliárd eurós előterjesztésében minden benne van, ami a háborúról szól, de továbbra sincs benne semmi, ami arról szólna, hogy miként lehetne békét teremteni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban. 

15:50

Egy dologban nagy az egyetértés Washington és Moszkva között: új világrendre van szükség

A Kreml egyetért Joe Biden amerikai elnöknek azzal a kijelentésével, amely szerint a világnak új rendre van szüksége, ám ez a világ többé nem fog az Egyesült Államok körül forogni – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak.

15:22

Kijózanító nyilatkoztatott tett az Azov-ezred parancsnoka: az ukránok soha nem fognak felülkerekedni az oroszokon

Meglepően őszinte interjút adott a mariupoli ostrom során elhíresült Azov-ezred korábbi parancsnoka. Andrij Bileckij egyáltalán nem mondható optimistának az orosz–ukrán háború kimenetelét illetően – számolt be a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

15:11

Újabb másfél milliárd eurót utalt az EU Ukrajnának

Ukrajna megkapta az Európai Uniótól a makroszintű pénzügyi támogatás kilencedik részletét, 1,5 milliárd eurót – közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn a Telegramon. Az EU költségvetési támogatása 2023-ban már 15 milliárdot tesz ki.

12:59

Durván megfenyegette a NATO-t Moszkva: súlyos következménye lenne a Balti-tenger lezárásának

A nemzetközi jog durva megsértése lenne, ha a NATO-országok úgy döntenének, hogy a Balticconnector gázvezetékben keletkezett károk miatt meggátolnák az orosz hajók áthaladását a Balti-tengeren- jelentette ki Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn Moszkvában újságíróknak nyilatkozta.

10:55

Bejött Putyin legújabb húzása: örömtácot jár a rubel

Jól kezdte a hetet a rubel, az orosz fizetőeszköz hétfőn hathetes csúcsára, a 95-ös szint közelébe erősödött az amerikai dollárhoz képest. Az árfolyamemelkedést az olajárak emelkedésével hozzák összefüggésbe az elemzők, emelett a múlt héten életbe lépett Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelete a kötelező devizaértékesítésről.

09:00

Több mint tizenegyezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 6100-an léptek be Magyarország területére vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4949-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

Ukrajna légiriadó orosz-ukrán háború légvédelem
Kapcsolódó cikkek