Közélet

Az orosz–ukrán háború 614. napja – Orosz drónok lepték el Ukrajnát

Ukrajna több megyéjét is orosz drónok támadták meg. A légvédelem a legtöbb eszközt lelőtte, de Herszon városban egy többemeletes lakóházat eltaláltak. Egy idős nő meghalt, többeket pedig kórházba kellett szállítani.

Ismét Shahed öngyilkos drónokkal támadja Ukrajnát Oroszország. Emellett két KH-59-es rakétát is kilőttek az éjszaka – erről az ukrán légierő számolt be.

A member of a newly-formed "Siberian Battalion" within the Ukrainian Armed Forces takes part in a military training exercise outside Kyiv on October 24, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. A newly formed "Siberian Battalion" as part of the International Legion within the Ukrainian Armed Forces is made up of Russians who have come to fight against their fellow citizens. They were a varied group-both ethnic Russians with long-standing opposition views and members of minority ethnic groups. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Fotó: AFP

Az ukrán légvédelem állítólag az összes drónt és rakétát semlegesítette. A támadások Mikolajiv, Herszon, Kirovohradm Cserkaszi, Zsitomir, Dnyipropetrovszk és Hmelnickij megyék ellen indultak. Az ukránok azt is közölték, hogy a rakéták Zaporizzsja oroszok által megszállt részéről indultak, a drónok pedig Krasznodarból szálltak föl – írta meg a The Kyiv Independent.

Mikolajiv felett öt Shahed öngyilkos drónt lőttek le 

– erről Mikolajiv megye kormányzója, Vitalij Kim számolt be. Hozzátette, hogy az egyik megsemmisített eszköz törmeléke tüzet okozott Bashtanka kerület egyik farmján. Áldozatokról nincs hír.

A KH-59-es rakétákat Dnyipropetrovszk megyére lőtték ki, de ezeket is sikerült elhárítani. A maradványaik Dnyipro körzetben zuhantak le. Itt egy ötemeletes lakóház és egy autó megrongálódott, de senki nem sebesült meg.

Herszon lakói már nem voltak ennyire szerencsések. Az orosz támadásban egy ember meghalt, hárman pedig megsebesültek. Az áldozat egy 85 éves nő volt. A város katonai közigazgatásának vezetője, Roman Mrocsko közölte, hogy a támadás éjfél körül kezdődött, a drónok pedig a központi kerületeket támadták. Egy többemeletes lakóház megrongálódott, itt egy lakás kigyulladt, ahol az idős hölgy életét vesztette. A sebesülteket füstmérgezés miatt kellett kórházba szállítani.

 

20:23

Nyolc, Krímet támadó robotrepülőgép lelövését jelentették be az oroszok

Nyolc Storm Shadow típusú, pilóta nélküli manőverező repülőgéppel kíséreltek meg az ukrán fegyveres erők hétfőn csapást mérni a Krím félszigeten lévő létesítményekre, az orosz légvédelem valamennyit lelőtte – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A tárca hétfői hadijelentése szerint a „különleges hadművelet” övezetében az orosz légvédelem két HIMARS rakétát és 39 drónt is elfogott. Az orosz erők három frontszakaszon 12 rohamot vertek vissza, amelyekben 835 ukrán katona esett el vagy sebesült meg – tették hozzá. A legnagyobb veszteséget, 285 főt az ukrán fél a Donyeck körzetében vívott harcokban szenvedte el, a legtöbb támadással, kilenccel pedig a kupjanszki frontszakaszon próbálkozott.

17:43

Orosz légvédelmi rendszert semmisítettek meg az ukrán erők

Az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz légvédelmi rendszert hétfőre virradóra a Krím félsziget nyugati részén. A támadást az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának stratégiai kommunikációs központja erősítette meg a Telegram-oldalán.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg egy nap alatt „mintegy 860” katonát vesztett el Ukrajnában, a háború kezdete óta pedig már közel 300 ezret.

Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz repülőgépet, 15 harckocsit, 14 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint húsz drónt.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy a Donyeck megyei Bahmut térségében az orosz csapatok jelentősen megerősítették katonai jelenlétüket, és a védekezésről támadásra tértek át. Elmondta, hogy az orosz csapatok a Harkiv megyei Kupjanszk téréségében is aktívan támadnak, egyszerre több irányba próbálnak előrenyomulni.

14:20

Szénbányákban dolgoztatják a rabokat Ukrajnában

09:18

Több mint tízezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 4629-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5960-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t. 

A beléptetettek közül a rendőrség 68 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

 Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.
 

Shahed rakéta Ukrajna orosz-ukrán háború Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek